Förflytta dig till innehållet

Att lägga ner Kuppis koloniträdgård skulle vara en stor skam för Åbo

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Enligt uppgifter från Yle har stadsmiljönämnden i Åbo denna vecka röstat för att Kuppis koloniträdgårdsområde skulle få planläggas till annat bruk.

Kuppis koloniträdgårds vara eller inte vara har varit på tapeten i många omgångar.

Jag själv har inte en kolonilott i Kuppis, men koloniträdgården ger mig dagligen glädje då jag rör mig längs Nylandsvägen.

Trädgården är inte bara kulturhistoriskt värdefull som staden äldsta koloniträdgård. En koloniträdgård som kontinuerligt fungerat på samma plats i över 80 år är fyllt med gamla arter av prydnads- och nyttoväxter.

Gamla perenner och äppelträd kommer inte att flytta till nya platser, utan går under om trädgården läggs ned. Ytterligare bidrar trädgården med ett betydande miljö- och biodiversitetsvärde mitt i staden.

De flesta av odlarna är rätt gamla och bor i höghus. För dem är möjligheten att ha en trädgårdsodling inom promenadavstånd guld värd. Och det de gör skapar glädje för alla som rör sig i trakten.

Koloniträdgården är på sätt och vis den sista återstående levande delen av Kuppis trädgårdshistoria.

I tiderna fanns det en handelsträdgård på området, varifrån bland annat Sagalunds museums grundare Nils Oskar Jansson på 1890-talet hämtade många plantor till vad som skulle bli Sagalunds museipark i Kimito.

Även om handelsträdgården inte längre finns, lever koloniträdgården ännu idag. Ännu. Jag hoppas innerligen att Åbo stads beslutsfattare kan inse värdet i att denna historiskt värdefulla och glädjebringande trädgårdsverksamhet, fyllt med levande kulturarv, kan fortsätta leva vidare i Kuppis.

Att lägga ner sin äldsta koloniträdgård passar inte en stad som stoltserar med sin kulturhistoria eller sina miljögärningar.


Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter