Förflytta dig till innehållet

På tal om

I samtalspodden På tal om möter Tom Simola och Sanna Sarelius intressanta gäster i personliga samtal. Nya poddavsnitt varje fredag fram till 24.3.

AVSNITT 6:

På tal om Anders Helenius

”Skämt kan skrivas nästan enligt matematiska formler.”

För att fira sina 20 år som komiker sjösatte Anders Helenius i höstas en egen soloshow Nåt att göra. När Helenius igen ställde sig på standupscenen hade han jobbat i åtta år med nyhetssatir på tv. Hur kom det sig att Pargassonen blev komiker till att börja med? I podden På tal om berättar Helenius om varför han valde komiken, studierna vid Sibeliusakademin och balansgången att förena familjeliv med oregelbundna arbetstider. 

Komikern och Venla-belönade manusförfattaren Anders Helenius har jobbat med media och underhållning i tjugo år och är känd både från tv och standupscenen.  

Lyssna och se på Spotify »
Lyssna och se på YouTube »

AVSNITT 5:

På tal om Maria Leppäkari

Jag är väl lite av en tromb. Jag trivs där det finns lite kaos.

Maria Leppäkari hann knappt packa upp väskan efter sju år i Jerusalem innan hon i december 2022 inledde uppdraget som ny livskraftschef i Pargas. Hur ska hon få flera att välja skärgårdsstaden och varför trivs hon själv så bra i Pargas? I podden På tal om berättar Leppäkari om upplevelsen att som första kvinna prästvigas i ett lokalt samfund i Jerusalem, om sin egen tro och om att trivas där det händer.

Maria Leppäkari är chef för sektorn livskraft i Pargas, doktor i teologi och tidigare direktor för Svenska teologiska institutet i Jerusalem.

Lyssna och se på Spotify »
Lyssna och se på YouTube »

AVSNITT 4:

På tal om Thomas Lundin

”Jag tror att den vanligaste fördomen om mig är att jag ständigt är igång, att jag har tusen projekt, att jag aldrig kan varva ner. Jag är världsbäst på att varva ner, jag kan göra ingenting!”

Thomas Lundin har många titlar, men främst vill han titulera sig som pappa. I podden På tal om går han in på förmånen att få växa upp i en kärleksfull familj, att fria till sitt livs stora kärlek som 21-åring – redan samma kväll som den första träffen! – och om att känna passion för sitt arbete. Vad hade Lundin gjort om han vann på lotto och var trivs han egentligen bäst – i hemstaden Ekenäs eller på uppväxtorten Hangö?

Thomas Lundin är journalist, programledare, sångare, kompositör, scenartist och företagare. Lundin är vice ordförande i Åbo Svenska Teaters styrelse 2023.

Lyssna och se på Spotify »
Lyssna och se på YouTube »

AVSNITT 3:

På tal om Minna Arve

”Kanske är jag lite rädd för att visa mina känslor inför alla människor.”

Minna Arve kom i kontakt med lokalpolitiken redan som barn, men såg då en framtid som sjukskötare snarare än borgmästare. I poddavsnittet berättar Arve om att hitta sig själv som politiker, ständigt synas och höras i media och om att rensa tankarna med löpning. Vilken lokal fråga skulle Arve helst vilja lösa redan i år och hur har hon egentligen lärt sig så bra svenska?

Minna Arve är Åbos borgmästare och tidigare stadsdirektör, med en särskild passion för klimatfrågor.

Lyssna och se på Spotify »
Lyssna och se på YouTube »

AVSNITT 2:

På tal om Nils Torvalds

”Det finns inte mamma eller pappa man kan gå till, söka skydd hos. Det betydde för mig att jag måste klara mig på egen hand. Och det skapade nog antagligen en jättestark känsla av att ’fan anamma, jag kan stå på egna ben’. Det har inte alltid varit hälsosamt.”

Nils Torvalds är högaktuell både med boken Vägen till Nato och som gäst i avsnitt två av podden På tal om! Här berättar Nicke om kärleken till landstället i Kimitoöns skärgård, läsarglädje men också ensamhet under barndomen, vägen in och ur kommunismen och om att våga gå emot strömmen, också som presidentvalskandidat.

Nils Torvalds är Europaparlamentariker och författare, prisbelönt journalist och mångårig korrespondent vid Yle.

Lyssna och se på Spotify »
Lyssna och se på YouTube »

AVSNITT 1:

På tal om Carl Haglund

”Det kändes definitivt inte som någon framgång. Det var nog arbetslivsmässigt det svåraste beslutet jag har fattat.”

Podden På tal om gör debut med Calle Haglund som gäst! Hurudan var han som barn, vad fick honom att söka sig till politiken, vilket av hans många uppdrag har varit roligast, hur pedant är han egentligen och vad finns alltid i hans kylskåp?

Carl Haglund är vd för Veritas, före detta minister, partiordförande och europaparlamentariker. Han har haft ett flertal positioner inom affärslivet, jobbat som journalist och drivit sin egen tidning.

Lyssna och se på Spotify »
Lyssna och se på YouTube »

Säsong 1

  • 17.2 Carl Haglund
  • 24.2 Nils Torvalds
  • 3.3 Minna Arve
  • 10.3 Thomas Lundin
  • 17.3 Maria Leppäkari
  • 24.3 Anders Helenius

Säsong 2 utkommer senare under våren 2023.