Förflytta dig till innehållet

Skäl att inhibera OS i Paris 2024!

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Världsläget. Som bäst fortsätter på olika håll förberedelserna för de olympiska sommarspelen i Paris 2024. Man har ifrågasatt vissa länders deltagande och bl.a. verkar ryska idrottsmän bli uteslutna. Andra länders deltagande kommer säkert ännu att diskuteras.

Men ingen verkar ha reflekterat över det lämpliga att över huvud taget ordna olympiska spel mitt under de krigiska förhållanden som nu råder.

Visserligen har det förekommit väpnade konflikter tidigare på olika håll i världen medan spelen pågått, men dagens situation är nog något helt annat och kan jämföras men tiden för andra världskriget, då spelen inhiberade både 1940 och 1944. Något fredsslut mellan Ryssland, Ukraina och resten av länderna i väst kommer knappast att inträffa före sommaren och ett vapenstillestånd mellan Israel, Hamas och Iran helar inte de sår som nu rivits upp i främre Orienten.

Med humanitära katastrofer på flera håll, utdragna och eskalerande krig anser jag att det är helt fel att ordna olympiska spel i dag – spel som under antiken krävde fred mellan staterna och även nu borde symbolisera fredlig samexistens. Att ordna spelen nästa sommar vore ett hån mot den olympiska tanken. Att ordna festligheter med fyrverkerier vore ett hån mot alla som nu lider av krig och andra katastrofer.

Om Finland deklarerar att det inte är passande att hålla olympiska spel under rådande omständigheter och våra idrottsmän och deras sponsorer i protest avstod från deltagande kunde det få stor uppmärksamhet.

Det kunde få en snöbollseffekt och väcka även de människor, som nu helst vill blunda för alla obehagligheter, till insikt om vad som faktiskt pågår i vår värld – krig och miljöförstörelse, som hotar hela mänskligheten.

Sparade resurser kunde riktas till stöd för Ukraina och nödhjälp till krigens alla offer.

Jan-Erik Ingvall

Helsingfors

Korrigering 21.11.2023 kl 7.18: I rubriken stod tidigare 2014. Rätta årtalet är 2024.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter