Förflytta dig till innehållet

Är snatteri okej? – Viktigt att belysa vad som är rätt och fel

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Barn och unga. Frågan om att snatta från butikerna har aktualiserats på många håll i sociala medier.

Snatteriet är ett fenomen i vilket man kan spegla moraliska värderingar, fundera på vad som är rätt och vad som är fel, vad som är ditt och vad som är mitt. Det är viktigt att också barn utmanas att tänka på de här frågorna. Vem är det som äger godiset i butiken som känns så lockande? Det är naturligtvis företagaren/köpmannen och det är bra att tänka sig in i hens sits före man gömmer en påse godis innanför jackan.

För mången förälder och lärare är situationen inte helt obekant att vara tvungen att ta itu med frågan om att stjäla när ens barn eller elev har åkt dit för snatteri. Därför är det viktigt att belysa frågor om rätt och fel och att göra ansvarfulla val.

Ung företagsamhet och ekonomi NYT erbjuder lärare i åk 3 ett pinfärskt lektionsmaterial kallat ”Mitt liv, mitt ansvar”. Det består av dramatiserade videon och ett uttänkt pedagogiskt material som gör det lättare att föra de här frågorna till tals i klass. Materialet är tillgängligt för alla lärare via nuortennyt.fi/sv

Maarit Westerén
Sakkunnig i företagsamhetsfostran
Ung företagsamhet och ekonomi NYT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter