Förflytta dig till innehållet

Om Katedralskolans elevantagning

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbogymnasium. Vi SFP-medlemmar i Undervisnigsnämndens svenska sektion vill med några ord kommentera uppgifterna som cirkulerat gällande minskad elevupptagning till Katedralskolan.

Något officiellt sådant förslag har inte gjorts varken till undervisningsnämnden eller dess svenska sektion.

Däremot har undervisningsdirektör Jalonen på ett undervisningsnämndens möte i både tal och skrift kritiserat sektionen för att Katedralskolans elevupptagning tidigare ökats samt uttryckt en önskan om sektionen skulle minska den framöver i förrhoppning om att flera svenskspråkiga elever då i stället skulle välja Åbo yrkesinstitut.

Eftersom elevupptagningen till Katedralskolan enbart ökats i proportion till årskullarnas storlek har vi svårt att tro att så skulle ske.

På nämnda undervisningsnämndens möte påpekade Terhi Vörlund-Wallenius detta till de övriga nämndmedlemmarna och tjänstemännen. Samtidigt är det givetvis uppenbart för hela sektionen att den svenskspråkiga yrkesutbildningen i Åbo behöver utvecklas. Det är nödvändigt för svenskspråkiga unga i Åbo att ha alternativ till gymnasiestudier i sin hemstad.

Men eleverna skall absolut inte vara tvungna att välja sådant som de inte alls är intresserade av och utvecklandet av yrkesutbildningen bör inte göras på Katedralskolans blivande elevers bekostnad. En utredning gällande detta kommer att göras.


Terhi Vörlund-Wallenius
medl. i undervisningsnämnden, ordförande för svenska sektionen, SFP

Markus Blomquist

Rosanna Blomster

Anna-Karin Tötterman
sektionsmedlemmar, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter