Förflytta dig till innehållet

Trivia för julmiddagsbordet och andra helgkonversationer

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Nu är det inte långt kvar innan julmaten står på bordet och kanske en och annan släkting ringer på dörren. Flera telefonsamtal om önskan om god jul och gott nytt år skall även ringas till vänner och bekanta, och grannar skall lyckönskas.

Då kan det vara välkommet med något roligt jul-relaterat fakta att slänga in i konversationen ifall den börjar känns ansträngd, eller kanske du snarare vill briljera med litet kuriosa utöver det som ges i SVTs På Spåret.

För er andra som bara gillar att insupa litet onyttig trivia så kommer här några stycken:

Ett: Ordet trivia

Ordet trivia – ja vi får väl börja där, vad betyder det egentligen?

Det kommer från det latinska ordet ”trivial” som betyder tre vägar och därmed avser att det är tillgängligt för alla. Trivia är alltså kuriosa-artad kunskap om något ämne eller relativt okända men enkla fakta om en till exempel en företeelse.

Det kan även liknas vid pompekunskap, ett begrepp som ju låter mycket festligt.

Det myntades av en naturvetarklass när de lärde sig det trevliga men rätt oviktiga kunskapen om att Karl XII hade en hund som hette Pompe. 

Två: Sill och strömming

Eftersom denna kolumn ju brukar handla om någon natur- och havsrelaterad företeelse så skall vi inte avvika från det denna gång heller, utan håller oss till naturtrivia till näst.

Julmaten brukar vara lätta att diskutera kring, men det kan ändå vara värt att ha någon intressant kommentar på lager om läckerheterna på bordet.

Sill och strömming kommer mycket troligt att diskuteras med tanke på fiskestoppet som till sist inte blev av men som diskuterades i media, bland forskare och fiskare under hösten. Om även julbordsdiskussionerna går heta kring detta tema kan en lugnande fråga eventuellt vara: vad är skillnaden mellan sill och strömming?

Den svenska artdatabanken förklarar skillnaden med att strömming är handelsnamnet för östersjösill som landas norr om Kristianopel i Blekinge, emedan sillfisk kallas sill på Västkusten. Den sill som återfinns i Nordsjön och därmed Västerhavet (och Östersjön) kallas shelfsill.

Det är dock svårt att skilja mellan olika populationer av sill, vilket även är en av orsakerna som lyfts fram i diskussionerna om strömmingens varande eller icke varande och effektiviteten av ett fiskestopp. Däremot är skillnaden klar mellan sill/strömming och skarpsill, eller vassbuk som är en ofta använd synonym i Finland. Buken på skarpsillen är vass i jämförelse med sillens.

Det är alltså tal om två helt olika arter, som även deras taxonomiska namn avslöjar: Clupea harrengus (sill/strömming) och Sprattus sprattus (skarpsill).

Tre: Hur många djur bor i granen?

När julmaten är avnjuten är det kanske dags att slå sig ned i soffan eller fåtöljen, och kanske står där en julgran också. Då kan man undvika det potentiellt laddade diskussionsämnet om huruvida julgransdekorationerna är fina, korrekta eller precis som det alltid brukar vara, med att istället fråga sällskapet: hur många djur tror ni bor i granen?

Svaret på denna fråga återfinns i en studie av professor Bjarte Jordal vid Universitetet i Bergen, som funnit upp till 25 000 insekter, spindlar och andra små kravlande djur. Otroligt vilken diversitet!

För den som inte blev så upprymd av detta kan man lugna dem med att djuren i regel stannar i granen, de har sökt sig dit för att övervintra och finner inomhusluften torr och ogästvänlig. Men vill man ta sig en närmare titt på dessa, som i de flesta fall är osynliga för oss människor, så kan man skaka granen över ett vitt lakan.

Med dessa små oviktiga fakta vill jag önskar dig en riktigt god jul!

Här kan du läsa fler kolumner av Anna Törnroos-Remes.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter