Förflytta dig till innehållet

Nästan 200-åriga Åbo Underrättelser är en sann överlevare

Maria Rautio-Runeberg
två mån i en kontorskorridor med mycket glas
ÅU 200. Författaren och historikern Christoffer Holm och programledaren Riko Eklundh berättar om överlevaren Åbo Underrättelser i det senaste avsnittet i videohistoriken, som finns på åu.fi.

Det färskaste avsnittet i den nya videohistoriken på åu.fi om ÅU:s 200-åriga historia handlar om överlevaren Åbo Underrättelser.

Att genom årtiondena ha överlevt bränder, krig, konkurshot och farsoter och att faktiskt kunna titulera sig landets äldsta dagstidning, som fortfarande utkommer, är en verklig bedrift på många sätt.

En kombination av inre och yttre faktorer

Författaren och historikern Christoffer Holm har nyligen skickat in manuset för ÅU:s nya 200-års historik till tryckeriet.

– Ofta har kriserna lösts tack vare en kombination av driftiga personer i huset och ekonomisk hjälp och expertis utifrån. Och så har Åbo Underrättelser alltid ansetts vara viktig i Åbo och Åboland.

En sådan yttre hjälpande kraft har till exempel Svenska Gården i Åbo varit.

– Också Pargas Kalk och andra kulturaktörer i Åboland har spelat en stor roll för ÅU:s överlevnad. Ibland har det handlat om ren tur också, säger Christoffer Holm.

Han lyfter också fram en intern drivkraft: den så kallade ÅU-andan.

– Genom åren har man kämpat mot oddsen, väl medveten om sin litenhet. Det har varit en styrka som också har fört tidningen framåt, säger han.

Ibland med darr på ribban

Under arbetet med Åbo Underrättelsers 200 år har han sett flera kritiska lägen, där tidningen har överlevt, ibland med lite darr på ribban, men ändå.

– Det var kritiskt redan i början då stora delar av Åbo brann ner i den stora stadsbranden 1827. Den kunde ha satt stopp för hela ÅU efter bara drygt tre års utgivning.

gammal tidning från 1823digi.kansalliskirjasto.fi
Åbo Underrättelser utkom för första gången den 3 januari 1824.

I slutet av 1800-talet vakade censuren.

– Det fanns ett ständigt hot om att tidningens utgivningstillstånd kunde dras in, vilket också skedde. Då fanns det redan ett ersättande tillstånd, så tidningen fortsatte att utkomma som ”Åbo Underrättelser – ny följd”.

Konkurshot och flytt

Riktigt kritiskt var det också 1933 då ÅU hotades av konkurs. Bolaget rekonstruerades. Och överlevde.

1978 skedde stora förändringar i både tankesätt och praktik, då tidningen övergick till offsettryck och flyttade från icke-ändamålsenliga lokaler från Slottsgatan 23 till Verdandihuset i hörnet av Slottsgatan och Auragatan i Åbo.

– Förändringarna var nödvändiga för att ÅU skulle kunna fortsätta producera en konkurrenskraftig och relevant tidning, troligtvis till och med för att överhuvudtaget överleva, säger han.

man med skägg och vit tröja i kontorskorridorCarina Holm
Christoffer Holm, historiker och författare till ÅU:s 200-års historik.

Åu.fi allt viktigare

Monica Forssell kom till Åbo Underrättelser som reporter våren 2018. Samma höst blev hon tidningens webbchef.

Under de fem år som hon har jobbat för ÅU har åu.fi blivit en allt viktigare produkt för Åbo Underrättelser.

kvinna stående i kontorslandskapCarina Holm
Monica Forssell har varit ÅU:s webbchef sedan hösten 2018.

Antalet sidvisningar på sajten har fyrdubblats under de senaste fem åren och bara under det senaste året har antalet e-tidningsläsare vuxit med över 25 procent.

– Vi har jobbat väldigt mycket med sidvisningarna.

Klickandets anatomi

Samtidigt understryker hon att det inte bara har handlat om att lista ut vilken typ av artiklar som får många sidvisningar.

– Vi har också jobbat med att förstå oss på klickandets anatomi, det vill säga hur våra läsare tar till sig digitala nyheter. Vi vill ju att det ska vara lätt och attraktivt att läsa våra artiklar och vår tidning på mobilen, på datorn och via sociala medier. Därför jobbar vi hela tiden med språket, tilltalet, formuleringarna, paketeringen, stilen och tempot.

Innehållsdiskussioner och analytik

Under de senaste åren har ÅU utvecklat den digitala nyhetsproduktionen och producerar i dag nyheter på webben sju dagar i veckan parallellt med att tidningen fortfarande utkommer i pappersform fem dagar i veckan.

– På redaktionen har vi jobbat med respons, innehållsdiskussioner och analytik. Vi frågar oss hela tiden hur det journalistiska uppdraget i kombination med uppdraget att sälja nyheter och vara relevanta för våra läsare ser ut. Samtidigt funderar vi på hur vi ska paketera innehållet och vad vi ska sätta för rubrik för att nå ut med våra nyheter.

Närvaro på sociala medier

Hon säger att det finns ett stort krav på närvaro i dag bland annat på sociala medier, som Facebook och Instagram, där ÅU har gjort ett målmedvetet arbete.

– Det finns andra krav på en dialog mellan skribent och läsare än i den traditionella papperstidningen. Där är det mer envägskommunikation. Men på webben är det mer dialogbaserat, vilket också ställer sina egna krav på tilltalet.

En fördel med ett litet mediebolag som ÅU Media, som ger ut Åbo Underrättelser och Pargas Kungörelser, är att transportsträckorna från att besluten fattas till att de genomförs är kort, säger Forssell.

– Vi har ingen speciell webbavdelning. Det finns en otrolig flexibilitet på ÅU:s redaktion. Vi är ett team och drar lasset vidare, tillsammans.

Se alla avsnitt av videohistoriken här.

23.12.2023: 1968 korrigerat till 1978 gällande övergången till offsettryck och flytten till Verdandihuset.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Nästan 200-åriga Åbo Underrättelser är en sann överlevare

  1. Sam Österlund skrev

    Intressant att följa med Åbo Underrättelsers historia, själv började jag min bana som typograf/maskinsättarlärling på ÅU år 1961 då Sigurd Portin var VD och Ole Torvalds chefredaktör. Det var genom Sigurd jag kom in på typografibanan eftersom min familj var bekant med honom, han hade sommarstuga i Korpo Rumar. Jag brukar skämta med att säga att jag ”varit med från Gutenberg till digitalt”. Det var ett himmelrike med att få sätta sig framför datorn och redigera texter och sidor i stället att plocka blytyper tillsammans med andra ”typer”. Numera pensionerad redigerare från Ålandstidningen sedan år 2007. Grattis ÅU till de 200 åren!

  2. Roger Sabelcrona skrev

    Tack snälla, ÅU Ni som ger oss läsare nyheter lokalt , samt från hela värden , när jag som bott i Sverige , snart i 43 år , läser tidningen ,så känner jag mig hemma, i hjärtat .
    Jag kommer från Pargas , o bor i Nyköping i Södermanland .
    Önskar er alla en God Fridfull Jul Hälnsningar från Roger Sabelcrona med Familj

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter