Förflytta dig till innehållet

”Tänk på hur mycket en euro kan få till stånd under en dag”

man som tittar in i kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Politiker är bra på rättvisa, intressebevakning, åsiktsyttring och jämkning. Men de vet fasligt lite om tillväxt. Ändå är det tack vare ekonomisk välfärd som vi över huvud taget har råd med politik, offentlig förvaltning och medborgerliga tjänster.

Vi lever i en tid då Finland behöver ekonomisk tillväxt mer än någonsin. Många politiskt valda står dock handfallna.

Rörelse är ett gammalt och träffande ord för affärsföretag. All ekonomisk tillväxt handlar om rörelse. Pengar och människor som sitter stilla bidrar inte till välfärden. När man får igång dem skapas välfärd.

Det är klokt att ha en del pengar undanstoppade för sämre dagar. Men tänk på hur mycket en euro kan få till stånd under en dag.

Du köper en kopp kaffe på morgonen, caféinnehavaren köper fisk till lunch, fiskaren betalar elektrikerns faktura på kvällen. Det snabba penningomloppet gör att ekonomin växer. I alla steg går det skatt på köpet. Samhället har råd att tillhandahålla sjukvård, driva skolor och bygga broar.

För att skapa välstånd måste någon ta en risk.

Vågar man öppna en frisersalong? Finns det underlag för ett städbolag? Har man vad som behövs för att få ett uppstartbolag att lyckas? Och var ska man få startkapitalet från?

När räntorna är höga blir riskerna större. Med lägre räntor är det lättare att starta. Som samhälle måste vi se till att de som är redo att satsa sin tid och energi på att bygga en affärsverksamhet kan få finansiering på rimliga villkor.

Statens roll borde vara att minska på friktion och byråkrati. Ju mer tid jordbrukarna spenderar på att skriva rapporter till myndigheterna, desto mindre tid har de att producera välstånd.

Ju mer det finns avgifter, tullar och skatter, desto dyrare är det att driva ett företag. Helt utan avgifter och byråkrati kan vi inte fungera, men de politiskt valda borde verkligen försöka minska på trasslet och inte öka på det. Politiker borde lyssna på privatföretagare och göra allt för att underlätta deras vardag.

Myndigheterna borde också se till att basförnödenheterna för affärsverksamhet är billiga och lätta att utnyttja. Bland de viktigaste är energi. Elmarknaden är rörig, men ser man till energiproduktionen kan man vara tacksam att Finland har allt från kärnkraft till vindkraft.

Transport och logistik är en annan nyckelresurs för företag. Inom Finland har vi ett väl utbyggt nätverk av vägar och järnvägar. För exportföretag är det flyg och fartyg som gäller. Vad gäller digitalisering är det finska samhället i världstopp med bredband tillgängligt för alla.

Specialisering är ett recept för affärsframgång. Bli bäst på det du gör och låt andra (som är bäst på det de gör) ta hand om allt annat. Men för att vi ska ha råd med specialisering måste det vara enkelt och billigt att köpa och sälja tjänster och att skapa samt avsluta arbetsförhållanden.

Det är tyvärr inte så i Finland. Det är dyrt att köpa tjänster och det är ett enormt åtagande att anställa en person. Många låter därför bli, och då har vi mindre rörelse av pengar och arbetskraft. Inte bra för nationalekonomin.

Efter kriget byggdes Finlands välstånd med träförädling, gruvdrift och verkstadsindustri. Men vi kan inte räkna med de korten längre. Marknaderna växer inte så mycket och till den del det finns tillväxt anställer dessa företag sin personal utanför Finland. Det kommer inte något nytt Nokia. Det finns färre finska fabriker, med reducerad personal och mindre lönsamhet. Skatteintäkterna är inte på väg upp.

Tyvärr har vi inte heller några stora eller framgångsrika IT-företag.

Men det finns nog hopp inom den digitala världen. Vi har en kraftig spelindustri med flera globala framgångar. Artificiell intelligens erbjuder oerhörda möjligheter för Finland. Vi har små men lovande löften inom kvantkalkylen.

Finland är en attraktiv placeringsort för stora datacentraler.

När det gäller affärsverksamhet som byggs på vetenskapliga rön är Finland väl framme. Det kan gälla materialteknik, mikroelektronik, rymdteknologi, ekologisk hållbarhet, medicin och hälsa, livsmedel, bioteknik, moderna energiformer, med mera. Vi är också duktiga på farkoster.

Finländare är allmänt taget påhittiga och okonventionella. Vi kommer säkert att se en hel del oväntade affärsframgångar. Det kan se ut som en galen entreprenör med en tokig idé men egentligen är det ett framgångskoncept. Viktigt att vi har ett samhälle som låter de udda vara udda. De ser sådant vi andra inte kan se. De visar vägen till en bättre framtid.

Här kan du läsa fler kolumner av Mårten Mickos.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter