Förflytta dig till innehållet

Mentala stödgruppen stöder de drabbade vid svåra olyckor


Att vara närvarande och lyhörd är de viktigaste verktygen när mentala stödgruppen är ute på uppdrag. Gruppledare Alf Jansson säger att arbetet kan vara tungt, men givande.
Du har varit med om en uppskakande händelse. Du har mist en närstående. Du har varit med om en olycka. Då kanske du är i behov av mentalt stöd.
Den åboländska mentala stödgruppen är en grupp som består av frivilliga. På myndigheters begäran ger de stöd åt personer som varit med om en uppskakande händelse. Ledare för gruppen är Alf Jansson från Pargas.

  • Man kan humoristiskt säga att för att vara en god mentalt stöd person så ska man ha liten mun, stora öron och ett gott hjärta. Det vill säga man ska tala lite, lyssna mycket och känna empati, säger Alf när vi träffas i Pargas avdelnings lokal Humana på Brunnsvägen 11.

Här brukar den mentala stödgruppen hålla sina träffar.
Alf Jansson har en teknisk utbildning och har hela sitt yrkesverksamma liv jobbat med produktutveckling. Sin fritid har han ägnat åt att hjälpa andra. Det började med frivilliga brandkåren och första hjälpen gruppen i Pargas och senare var han också med i sjöräddningen.

  • Det har känts naturligt att ha hobbyer där man kunnat hjälpa andra, säger Alf.

År 2014 gick han med i den åboländska mentala stödgruppen. Han hittade till gruppen genom en annons i tidningen.

  • När man levt ett långt liv har man hunnit med en hel del och det har även hänt tråkiga saker i ens liv. Jag har själv råkat ut för att personer i min närhet dött. Det ger livserfarenhet och jag tänkte att jag kanske kan hjälpa någon annan, säger Alf.

En länk i kedjan av hjälp

Den mentala stödgruppen uppdrag handlar ofta om plötsliga dödsfall i samband med olyckor. Ibland kan det också handla om bränder där den drabbade plötsligt förlorat sitt hem och sina ägodelar.
När gruppen kallas in är det i första hand räddningspersonalen på plats som sätter igång maskineriet. Räddningspersonalen frågar de drabbade om de skulle vara i behov av mentalt stöd. Om de drabbade tycker sig ha behov av hjälpen går förfrågan vidare antingen till de sociala myndigheterna på orten eller till socialjouren i Åbo som i sin tur tar kontakt med mentala stödgruppens larmtelefon. När larmet kommit kollar man inom gruppen upp vilka två som kan åka till platsen. Gruppmedlemmarna jobbar alltid i par och utanför kontorstid.
Väl på plats är det viktigt att vara närvarande och informera de drabbade om att de frivilliga kommer från Röda Korset och att de kommit till platsen för att de drabbade bett om det.

  • Vi säger att vi kommit för att ställa upp för dem. Vi säger att vi gärna lyssnar om de vill berätta om vad som hänt eller att vi bara kan sitta tysta tillsammans med dem om de vill det, säger Alf.

Uppdraget sker alltid på de drabbades villkor.

  • Det är de drabbade som så att säga för i dansen. Det gäller att vara lyhörd, säger Alf.

Uppdragets längd är inte tidsbestämt, men de frivilliga brukar oftast stanna en till två timmar, högst tre timmar beroende på uppdraget. Under tiden försöker man hjälpa de drabbade att aktivera sitt eget sociala nätverk.

  • Efter avslutat uppdrag är vårt uppdrag verkligen avslutat. Vi kontaktar inte de drabbade på nytt. Om de behöver ytterligare stöd ska den huvudsakliga hjälpen komma från myndigheterna, säger Alf.

Det är viktigt för de drabbade att få mentalt stöd tidigt för att senare bättre kunna helas som människa och återgå till vardagen efter den traumatiska upplevelsen.

  • Man säger att om man får mentalt stöd i ett tidigt skede efter en händelse, kan man lindra eller till och med förhindra att personen får psykiska problem efteråt, säger Alf.

En del av beredskapen

Den åboländska mentala stödgruppen arbetar på finska och svenska i Kimitoön, Pargas och på svenska i Åbo. Gruppen har cirka tio fall per år. Fallen kan komma väldigt oregelbundet och kan vara väldigt olika till sin omfattning och natur. Efter att uppdraget är slutfört sker avlastningssamtalen oftast med Marjatta Alakahri som jobbar med första hjälpen och hälsofrågor på distriktskontoret i Åbo. Gruppens medlemmar har tystnadsplikt.
Verksamheten kring mentalt stöd är en del av Röda Korsets katastrofarbete i Finland. Till exempel efter knivdådet i Åbo i fjol var Röda Korsets frivilliga från hela Sydvästra Finland på plats för att ge stöd åt dem som kom med blommor till minnesplatsen. Under veckan som följde dådet utfördes över tusen timmar frivilligt mentalt stödarbete bland de sörjande på salutorget.
Uppdragen kan vara påfrestande, men kan också ge en känsla av att göra skillnad, säger Alf.

  • Man ska ha en förmåga att kommunicera, men också ha empati. Man får ändå inte låta empatin styra allt för mycket, då blir det tungt. En förutsättning för att kunna vara med i vår mentala stödgrupp är att man själv har sitt liv i balans, säger Alf.

 

  • För att gå med i mentala stödgruppen krävs det att man gått Röda Korsets grundkurs i psykiskt stöd, kan grunderna i första hjälp och genomgått ett psykologsamtal.
Nästa grundkurs i psykiskt stöd ordnas i november
Kursen riktar sig till alla som vill veta mer om hantering av krissituationer i vardagen och även till dem som är intresserad av att agera i Röda Korset akuta psykiskt stödgrupp.
Kurstillfällen: 20.11, 29.11 och 4.12 kl 17-20 i Pargas avdelnings lokal, Humana, Strandvägen 16 i Pargas.
Kursdragare: Psykolog Mira Öhman
Pris: 20 euro för Röda kors medlemmar, 40 euro för icke medlemmar

Text: Andrea Södergård
Foto: Sofia Jern

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Mera nyheter