Förflytta dig till innehållet

FC Inter vill att barnen får lysa


– Och så står ni på ett ben! Försök sätta ena handen i golvet samtidigt!
Erol Ates, en av många välutbildade tränare i fotbollsklubben FC Inters organisation, leder en kort gymnastikövning med förstaklassarna i Nummenpakan koulu i Åbo.
Eleverna balanserar enligt bästa förmåga. Ännu svårare blir det när de hand i hand ska försöka få varandra ur balans, stående på ett ben.
Förutom att bjuda på några gymnastikövningar ska Ates, tillsammans med försvararen Juuso Hämäläinen och klubbens kommunikationschef Heli Annala, dela ut reflexer till barnen.
– Inter vill sköta sin del av det samhälleliga ansvaret. Genom att dela ut reflexer försöker vi se till att barnen kan röra sig säkrare i mörkret, mellan hemmet, skolan och hobbyerna, säger Annala.
Allt som allt delas 1500 reflexer ut i kampanjen ”Lysande tillsammans”. Det är egna juniorspelare och barn i nästan 20 skolor i bland annat Åbo, S:t Karins, Pargas och Kimitoön som får reflexerna. I Åbo hör Cygnaeus skola, Sirkkala skola och Braheskolan till de som får besök. Veritas Pensionsförsäkring medverkar i kampanjen.
Reflexerna är en liten men synlig del av klubbens arbete med ansvarsfrågor. Mångfald är ett av nyckelorden för Inter. Ates berättar att integrationen av barn som nyligen flyttat till Finland är viktig.
– Fotbollen är ett sätt att få nya kompisar och lära sig språk, dessutom betonar vi vikten av att komma i tid och hur man uppför sig med och mot andra människor. Vi drar inga gränser mellan språk eller kulturer, säger Ates som lyfter fram att klubben också försöker involvera föräldrarna så att även de knyter nya kontakter.

För att inte familjernas ekonomi ska begränsa barnens möjligheter att spela fotboll har Inter grundat en stödfond.
Efter den gångna säsongen understödde Interkaptenen Timo Furuholm fonden med nästan 4000 euro, som han hade fått som segerbonus i år. Det är den största donationen fonden fått. Furuholm, som nyligen skrev under ett fortsatt kontrakt med Inter, har lovat att donera också framtida segerbonusar till fonden.
Furuholms lagkamrat Juuso Hämäläinen säger att det är viktigt att spelarna föregår med gott exempel både på och utanför planen.
– Jag minns hur stort det kändes att träffa spelarna när jag själv var liten. Fast knappast har något barn mig som förebild, anfallarna brukar vara mera populära, skrattar Hämäläinen.
Själv hade han bland annat Magnus Bahne och Henri Lehtonen som förebilder när han växte upp, två spelare som han också spelade tillsammans med då han tog steget upp i Inters herrlag. Sin första match i Inters tröja spelade Hämäläinen, uppvuxen i Reso, som elvaåring.
– Juuso är en väldigt viktig förebild, då han är en spelare härifrån som tagit sig ända upp till herrlaget. Det är viktigt att visa våra egna juniorer att det lyckas, säger Annala.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter