Förflytta dig till innehållet

Fullt i garderoben men inget att ha på dig?


Marie har alltid varit intresserad av kläder och har klätt sig originellt, men fick alltid höra tillrättavisande uppmaningar om hur man borde se ut. Att hon sedan som vuxen skulle ha ett eget klädmärke, med flera butiker, en nätbutik och en online styling-tjänst, hade hon aldrig trott.
Marie Backman-Thors frustration växte efter att hon fött sina barn och ville börja utveckla sin stil igen. Hon hittade inget som tilltalade henne i klädbutikerna och inget som heller passade hennes kropp särskilt bra.
– Alla plagg jag provade fick mig att känna mig obekväm, som att kläderna inte var gjorda för mig. Dessutom tyckte jag att modet var tråkigt! För att få kläderna att avspegla hennes personlighet blev hon, som hon själv uttrycker det: ”’en jäkel på styling”.
– Jag fick bli kreativ med de medel jag hade! Jag blandade mönster, sökte kontraster mellan material och blandade stilar. För mig fanns inga begränsningar. Jag hade en positiv syn på min kropp och älskade att hitta på olika kombinationer.

”Hos mig ska ingen känna sig fel”

När barnen blev större började Marie och hennes man resa mer och hon hittade en massa originella plagg som hon ivrigt köpte med sig hem.
– Det var färgglada och unika kläder som satt som en smäck! Efter ett tag bad folk mig köpa hem en likadan till dem, och plötsligt hade jag en brokig uppsättning plagg och smycken som folk ville köpa av mig.
I backspegeln var det där och då som företaget Dress like Marie började ta form.
– Men det visste jag ju inte då. Jag visste bara att jag var tvungen att flytta ut ur vardagsrummet då min man inte stod ut med att vi hade besökare långt in på natten som skrattade och provade kläder, säger Marie.
När hon till sist öppnade butik, var det ingen vanlig klädbutik.
– Jag ordnade ofta styling-kvällar med musik och vin för slutna sällskap, och bussar med folk från olika orter i Österbotten kom på shoppingbesök. Mitt mål var alltid att man skulle få känna sig fin och uppleva att det faktiskt är kul att prova kläder. Hos mig skulle ingen känna sig fel!

Kläderna ska visa vem du är

När Marie kom i kontakt med andra kvinnor som drogs till hennes kläder, insåg hon att alla utsatts för samma snäva kroppsideal, och gått på samma tillrättavisande påståenden som hon fått höra.
– Min mission blev att motbevisa detta begränsande ideal. Styling handlar om att utforska vad man gillar och trivs i. Kläderna ska vara en förlängning av ens personlighet.
För att nå ut till fler öppnade företaget en nätbutik 2013, därefter flera butiker och några år senare lanserades även en egen kollektion med fokus på bra passform.
– Vi är jättenoga med att alla plagg vi skapar ska sitta bra, vara enkla att styla och användbara under flera säsonger.
Förra året lanserade företaget även en nätbaserad styling-tjänst, som är helt gratis, och i dagarna dyker en ny funktion upp på deras hemsida, där man kan filtrera klädesplaggen enligt kroppsform.
– Det är ju roligare att bläddra bland plagg som faktiskt passar just en själv.

Kvinnor som strålar med skavanker och livsmärken

Marie berättar att hon ofta får feedback från kunder som uppskattar deras videor och bilder på sociala medier.
– Jag har alltid velat visa mina kläder i miljöer och på människor, så som de faktiskt används.
Bilder på folk som inte är rynkfria och retuscherade, och strålar ändå!
Kroppsglädje och att kunna inspirera andra drev Marie till att starta ”Dress like Marie”, och det är det som driver företaget ännu idag.
– Att se hur någon lyser upp då plagget sitter som en smäck fyller mig med värme och påminner mig om hur viktigt det är att vi fortsätter sprida kroppsglädje, inspiration och självförtroende.

DRESS LIKE MARIE

  • Dress like Marie startade i Oravais, och har idag butiker i Pargas, på Åland, i Vasa, Pedersöre och Sollentuna (SV), samt nätbutiken www.dresslikemarie.com
  • Dress like Marie är ett familjeföretag som drivs av Marie och hennes döttrar Lisa och Emelie.
  • Visste du att vanligaste storleken bland de 11.000 kvinnor som gjort vårt styling-test är XL-2XL?
  • Marie är född 1960, bosatt i Mariehamn men född i Sverige och uppvuxen i Spanien. Hon bor tillsammans med sin man Mikael och har 3 barn.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter