Förflytta dig till innehållet

”Gråstarroperation ger bättre livskvalitet”


Sannolikheten för olika ögonsjukdomar ökar med åldern. De vanligaste sjukdomarna som undersöks av ögonläkare är grå starr, glaukom och makuladegeneration. ”Man ska inte vänta för länge med starroperationen, för behandlingen underlättar vardagen betydligt”, säger ögonläkare Janne Liukkonen.
Med grå starr eller katarakt avses att linsen i ögat blir grumlig. Det är ungefär som att linsen får fläckar som hindrar ljuset från att nå ögat som vanligt.
– Grå starr beror oftast på ålder. Dessutom kan vissa läkemedel, sjukdomar, ögonskador och ögonoperationer bidra till grå starr. Starr försämrar synen och en operation är den enda behandlingen.
Operationen underlättar vardagen på många sätt.
– Man får skarpare syn och ser färger tydligare. En annan stor fördel är att man ofta klarar sig bättre utan glasögon efter operationen. Många patienter har upplevt att starroperationen förbättrat deras livskvalitet avsevärt, säger Liukkonen.
Effektiv behandling av glaukom
Glaukom är en progressiv sjukdom som påverkar synnerven bakom ögat.
– Glaukom kallades tidigare för grön starr. Sjukdomen drabbar ändan av synnerven, näthinnans nervfiberlager och synfältet. Glaukom kan behandlas genom att minska ögontrycket med till exempel trycksänkande ögondroppar, frys- eller laserbehandling eller en operation.
Två typer av makuladegeneration
Risken för makuladegeneration, det vill säga åldersförändringar i gula fläcken, ökar med åldern. Även genetiska faktorer och levnadsvanor kan bidra till sjukdomen. Det finns två former av makuladegeneration: torr och våt. Ungefär 85 procent av patienterna drabbas av den torra formen.
– Det finns ingen behandling för den torra formen, men den fortskrider mycket långsamt och har vanligen lindrigare symtom. Våt makuladegeneration beror på onormal tillväxt av blodkärl under näthinnan som läcker ut vätska och blod i viktiga områden av ögonbottnen. Symtom kan uppkomma på bara ett par veckor. Då är det viktigt att gå till ögonläkaren så fort som möjligt. Om sjukdomen identifieras i tid kan den behandlas med bästa möjliga resultat, poängterar Janne Liukkonen.
Vill du veta mer?
Om du är intresserad av ögonkirurgiska ingrepp men först vill diskutera olika alternativ kan du boka en tid hos ögonsjukskötare Jenni Elomaa. Du kan kontakta henne per e-post, jenni.elomaa@mehilainen.fi, eller ringa 050 465 5261.
Mehiläinen NEO Ögonklinik
Joukahainengatan 6, Åbo
Beställ tid: 010 414 00, www.sjukhusneo.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter