Förflytta dig till innehållet

Ett omvänt bostadslån ger möjlighet att njuta av pensionärsdagarna

Intressant produkt för seniorer. Försäljningschef Jussi Lahti och kundansvarig Nina Ahlbäck rekommenderar omvänt bostadslån för pensionärer som har en skuldfri bostad och önskar utnyttja sin bostadsförmögenhet. Bild: Erik Saanila

Kommersiellt samarbete

Många pensionärer och sådana som närmar sig pensionsåldern har jobbat hårt för att betala bort bostadslånet på den stadigvarande bostaden och äger en skuldfri bostad. En betydande del av egendomen är bunden till bostaden, men svängrummet i den dagliga ekonomin kanske inte är så stort, särskilt då något oväntat inträffar. En stor renovering i husbolaget innebär plötsligt betydligt större levnadskostnader och i värsta fall blir det omöjligt att bo kvar i bostaden då pensionen inte räcker till. Då är ett omvänt bostadslån ett intressant alternativ. Lånet kan användas till många olika ändamål; från sjukvårdstjänster inom privata hälsovården till att finansiera ett stambyte i husbolaget, men också till trevligare saker som att resa eller rusta upp stugan.
– I Sverige kallas motsvarande produkter seniorlån och det beskriver kanske bättre vilken slags produkt det handlar om, säger Nina Ahlbäck som är kundansvarig vid Aktia i Åbo.
I ett omvänt bostadslån utnyttjar man bostadsförmögenheten redan innan den realiseras. En förutsättning är att lägenheten är skuldfri eller så gott som skuldfri. Det som skiljer ett omvänt bostadslån från ett vanligt bostadslån är att låntagaren inte förkortar på lånet under lånetiden, utan betalar endast räntor. Lånetiden är maximalt 10 år och när lånet förfaller till betalning kan man antingen göra det till ett nytt lån eller betala bort lånet. Bostaden fungerar som säkerhet för lånet men låntagaren äger hela tiden sin bostad. En sommarstuga kan inte fungera som säkerhet, men lånet kan användas för att renovera eller skaffa en stuga – i princip är användningsändamålet för lånet fritt.
– Man kan också placera pengarna,eller ge dem i gåva till barn och barnbarn, påpekar försäljningschef Jussi Lahti vid Aktia i Åbo.
Många vill kunna stöda sina barn och barnbarn ekonomiskt under de åren det behövs som mest, till exempel vid köp av första bostad eller under småbarnsåren. Det omvända bostadslånet kan även användas till det.

Förändrade attityder

En skuldfri bostad att efterlämna till arvingarna har av tradition varit för många en av de stora målsättningarna i livet. Det innebär tunga amorteringar under åren i arbetslivet – och sedan då, när bostadslånet är betalt? Allt fler lever i en situation där man betalat bort alla skulder men samtidigt har man en pension som inte vill räcka till för att täcka de löpande kostnaderna.
– I Finland har vi en kultur av att betala bort bostadslånen så snabbt som möjligt och inte lämna efter sig lån till de kommande generationerna. Tittar man bara på Sverige så tänker man annorlunda på lån. Där betalar man ofta bara ränta på bostadslån, vilket frigör resurser till både sparande och konsumtion, konstaterar Jussi Lahti.
Att ta ett lån som pensionär kan kännas som ett stort steg, inte minst mentalt. Jussi Lahti efterlyser en ändring i attityderna.
– Vi är friskare och lever längre idag, behöver man verkligen spara och lämna arv till sina barn och barnbarn på samma sätt som förut? Borde man inte passa på att njuta av pensionärsdagarna?
”Det handlar om ett verktyg med vars hjälp man kan göra livet lättare här och nu”
Det omvända bostadslånet kan betalas bort då möjligheten finns eller, vid behov, kan det även göras om till ett nytt lån efter att lånetiden på 10 år gått ut. Låneplanen görs upp enligt kundens behov och med hänsyn till helhetsbilden. Nina Ahlbäck påminner om att ett omvänt bostadslån inte är ett likadant lån som ett traditionellt bostadslån, eftersom den månatliga låneraten saknas och låntagaren har redan ”tjänat in” återbetalningen.
– Det handlar om ett verktyg med vars hjälp man kan göra livet lättare här och nu, säger hon.

Intresserad av omvänt bostadslån?

Aktias personal betjänar på svenska och finska i Åbo, Pargas, Nagu, Korpo, Houtskär och Kimitoön.
Boka tid till ett samtal med en personlig kundrådgivare genom att ringa 010 247 5820.
Läs mer om omvända bostadslånet
www.aktia.fi/omvänt-bostadslån
[su_button url=”https://forms.www.aktia.fi/aspa19/#/?ct=rma&rc=cr&lang=sv” target=”blank” style=”flat” background=”#599e5c” color=”#ffffff” size=”7″ radius=”round”]Boka tid[/su_button]

Fakta om omvänt bostadslån

• Lånetiden är 10 år och lånebeloppet kan vara till och med hälften av värdet på din bostad. Du kan förhandla om lånet efter 10 år vid behov.
• Under lånetiden betalar du bara räntorna.
• Kom överens om ett möte och gå igenom din situation med vår ekonomiska rådgivare. Vi skräddarsyr en individuelllösning till dig för att uppnå dina egna målsättningar.

Exempel på omvänt bostadslån

Minska dina månatliga boendekostnader, betala bort nuvarande bolagslån med ett omvänt bostadslån.
Omvänt bostadslån – 80 000 €
Lånetid – 10 år
Betalningsrat * – 100 € / mån
Ränta – Referensränta 12 mån. Euribor (notering 4.9.2019 -0,385%, kundmarginal 1,5%)
Aviseringskostnad – 2,30 € / mån
Expeditionsavgift – 500 €
* Under lånetiden betalar du bara räntorna.
Den effektiva räntan för det omvända bostadslånet och det totala beloppet som ska betalas räknas med antagandet att krediten är 80 000 euro, kredittiden är tio år, räntan är 12 mån. Euribor + 1,50%, aviseringskostnad 2,30€/månad och expeditionsavgift 500 euro. Den effektiva räntan är 1,64 % (räknad 4.9.2019) och det totala beloppet som ska betalas är då 93 054,72 euro.
Ändring av de antagna värdena kan ge ett annat slutresultat bl.a. för totalbeloppet som återbetalas, betalningsrater och effektiv ränta. Exemplet är inte en låneoffert som är bindande för banken.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Mera nyheter