Förflytta dig till innehållet

LSHJ svarar på inlägget om fulla sopkärl i Rosala

I Pontus Johanssons inlägg kommenterar han den av reporter Monica Forssell skrivna nyheten ”Meddela oss om sopkärlen är överfulla” gällande den överfulla områdesinsamlingspunkten i Rosala i Kimitoöns kommun. Nyheten var baserad på en intervju med Sirkku Nurminen, Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) expert inom miljöservice. I samband med nyheten publicerade ÅU en på tisdagen tagen bild från avfallspunkten i Rosala.
I nyheten påminner Sirkku Nurminen invånarna om att meddela LSJH om överfulla sopkärl, så att extra tömningar kan bokas in. Ifall informationen om överfulla kärl inte kommer till LSJH, kan situationen inte åtgärdas.
I sitt inlägg förundrar sig Johansson över Nurminens utsaga. Han skriver, att han varit i kontakt med LSJH:s kundtjänst torsdagen 30.7 och berättat om de överfulla kärlen i Rosala. Ur vårt kundtjänstsystem framkommer det, att Johansson ringt till oss ifrågavarande dag. Punkten i fråga har haft tömning genast därpå följande dag, fredagen 31.7.
Kärlen vid avfallspunkten har blivit fulla igen i början av veckan, som det framkommer på bilden som publicerades i ÅU i samband med nyheten. Precis som Nurminen sade i nyheten, har ingen (innan reportern tog kontakt med oss på onsdagen) varit i kontakt med oss om hur det såg ut vid punkten på tisdagen. Genast när informationen om situationen vid punkten kom till vår kännedom, tidigarelade Nurminen punktens tömning från fredagen till torsdagen.
Nurminens uttalande om att ingen under hela sommaren varit i kontakt med vår kundtjänst gällande Rosala-Hitis var tyvärr dock fel och berodde på att informationen om torsdagens samtal inte vidarebefordrats till transportsidan i och med att punkten i Rosala redan hade en schemaenlig tömning följande dag.
Punkten i Rosala töms oftare under sommaren än under vintermånaderna. Vid avfallspunkten finns det instruktioner om vad man får lägga i kärlen: hemmets blandade avfallspåse, alltså hushållens brännbara avfall.
Vi på LSJH räknar punkternas tömningsbehov noggrant så att det är så förmånligt som möjligt för kunderna och förnuftigt med tanke på miljön. Ifall det till punkterna förs sådant avfall som inte hör hemma dit, belastas den för området planerade tömningskapaciteten. En tätare tömningsrytm, kontinuerliga extra tömningar samt städningar ökar kostnaderna och trycket att höja på områdesinsamlingsavgiften.
Torsdagen 6.8 fanns det både i och utanför kärlen en avsevärd mängd med sådant avfall som inte hör hemma vid punkten, bland annat byggavfall.
Vi på LSJH vill påminna om att byggavfall och skrymmande städavfall inte hör hemma i områdesinsamlingspunktens kärl, utan de bör föras till en av LSJH:s sorteringsstationer. Den närmaste sorteringsstationen för Hitis-Rosalaborna ligger i Genböle i Kimitoöns kommun.
LSJH har nu tagit ett beslut om att ta punkten i Rosala-Hitis under intensivövervakning under veckorna 33 och 34. Avfallet vid punkten fotograferas i samband med tömningen så att vi vet hur mycket och hurdant avfall som hamnar till punkten.
LSJH beklagar över det harm som ärendet orsakat. Låt oss tillsammans hålla avfallspunkten ren!
 
Cati Huhta 
Invånarservicechef, LSJH

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *