Förflytta dig till innehållet

My Voice My Choice är en röst för aborträtten – tillsammans kan vi göra förändring!

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Abort. Mer än 20 miljoner kvinnor i Europa saknar tillgång till säkra aborter. Vi vet att abortförbud inte minskar antalet aborter – det gör dem farliga.

Osäkra aborter är en av de största orsakerna till mödradödlighet som kan förebyggas. Trots det begränsar flera EU-länder fortfarande aborträtten eller till och med förbjuder abort.

Aborter är i praktiken förbjudna i EU-länderna Polen och Malta. I Österrike och Kroatien är aborter är lagliga, men kostar. I en del länder finns rätten till abort i teorin, men inte i praktiken. Till exempel i Italien vägrar 50–80 procent av vårdpersonalen, beroende på området, att utföra aborter.

I Tyskland och Ungern beviljas abort, men en partisk abortrådgivning som medvetet syftar till att påverka beslutsfattandet är en förutsättning. I Ungern tvingas den som söker abort att ”lyssna på fostrets hjärtslag”. Ljuden kommer de facto från maskinerna.

En obligatorisk väntetid mellan begäran om abort och dess förverkligande tillämpas i Irland, Lettland, Ungern, Tyskland och Luxemburg. Det här begränsar tillgången till snabb och förmånlig vård, och strider mot WHO:s rekommendation att man bör undvika medicinskt onödiga fördröjningar i tillgången till abort.

Bristen på rätt till abort eller en begränsning av aborträtten är en människorättskris.

Ingen gravid kvinna ska behöva dö på grund av begränsningar i rätten till abort. Bland annat FN:s människorättskommitté har erkänt rätten till abort som en mänsklig rättighet.

Därför öppnar vi i dag tillsammans med kvinno- och människorättsorganisationer runt om i Europa det europeiska medborgarinitiativet My Voice My Choice med målsättningen att trygga rätten till abort överallt i EU.

För att lyckas med det här bör vi samla in en miljon namnteckningar i hela EU. I Finland är målet att samla in 35 000 namnteckningar till medborgarinitiativet före EU-valet den 9 juni.

Alltför många flickors och kvinnors liv är i fara i Europa för att de saknar rätten till abort.

Den här våren kan du vara en röst för aborträtten i EU – kom med i kampanjen för att trygga rätten till abort i hela EU, och ge din röst i EU-valet till en kandidat som står upp för alla flickors och kvinnors rätt till sin kropp.

Underteckna det europeiska medborgarinitiativet – tillsammans kan vi göra förändring!

Anita Westerholm
Ordförande

Ramieza Mahdi
Vice ordförande

Pia Sundell
Vice ordförande

Anna-Karin Tötterman
Vice ordförande

Svenska Kvinnoförbundet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter