Förflytta dig till innehållet

Hur vi ska få ett snällare debattklimat på nätet …?

Åbo Underrättelsers logo

Svenska kvinnoförbundet i Pargas ordnade nyligen ett webbinarium för att tillsammans ventilera och dryfta problematiken kring att debatterna på sociala media emellanåt tenderar att spåra ur.

Det har visat sig att det heta debattklimatet till och med försvårat jakten på kandidater – människorna vill inte utsättas för drev och personliga påhopp och väljer därför bort ett samhällsengagemang. Detta faktum låter alarmerande. Något måste göras. Vi kan bara inte blunda för frågan.

Den förtroendevaldas roll är följande: De utgör viktiga ambassadörer för kommunen och på så vis centrala i den bild som ges utåt. Det i sin tur påverkar hela stadens imago – inflyttning, företagsetableringar och turismströmmarna i viss mån.

Den förtroendevalda har också en betydelsefull roll i värdediskussioner och när det gäller att skapa ett öppet och respektfullt debattklimat. Förtroendevalda utgör samhälleliga påverkare vars uppdrag intresserar och vars ställningstaganden har betydelse. Sist men inte minst ska vi inte glömma bort att förtroendevalda har en arbetsgivarroll gentemot personalen.

En lösning på problematiken kunde vara att göra upp gemensamma riktlinjer och spelregler för den kommande nya fullmäktigeperioden. Det finns kommuner som har gjort upp klara riktlinjer för förtroendevaldas hantering av sociala medier.

Kunde Pargas ta denna fråga på agendan så fort det nya fullmäktige tillträtt? Ytterligare kunde en utbildning i den rätt så nya metoden ”Dialogpaus” arrangeras för de nya invalda?

Jag vill att vi alla ska få debattera friskt i sak för att köra Pargas fortsatta positiva utveckling i rätt riktning. I gott samarbete med personalen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter