Förflytta dig till innehållet

”Kapitlen om klimat, skatter och rättvisa borde vara obligatorisk läsning för varje politiker”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Relaterade insändare

Grön omställning. Du har rätt, Jarl Ahlbeck. Det minskade beroendet av fossila bränslen har lett till minskade inkomster för statskassan (insändare i ÅU 16.4).

Vi har inte sett någon ”dubbel dividend” i form av miljövänligare konsumtion i kombination med ökade skatteintäkter. Det mesta av omställningen har skett genom skattelättnader och andra stöd; trycket på att skära i andra utgifter har därför ökat i stället för att minska.

På kort sikt är det förstås möjligt att höja skatten på miljöfarliga produkter och samtidigt få bättre miljö och mera inkomster. Men om skatterna får en positiv miljöeffekt försvinner den dubbla dividenden småningom.

Staffan Laestadius nya bok ”Större än du nånsin tror. Klimatkrisen och den nödvändiga omställningen” är en grundritning för vad en verklig omställning kräver, men också möjliggör ett annat, delvis bättre liv. Kapitlen om klimat, skatter och rättvisa och den stora skatteomläggningen borde vara obligatorisk läsning för varje politiker.

Visst behövs det nedskärningar och skattehöjningar. Men huvudmålet ska inte vara balans i budgeten, utan en omställning som är stor, snabb och acceptabel också för de mest utsatta.

Den kan inte baseras på ekonomisk tillväxt, inte ens en ”grön” sådan.

Laestadius avslutar med stycket: ”Omställningen är vår, här och nu – inte någon annans, någon annanstans i någon annan tid”.

Var redo! Snart är det val till Europaparlamentet.

Jan Otto Andersson

Dela artikeln

En kommentar: “”Kapitlen om klimat, skatter och rättvisa borde vara obligatorisk läsning för varje politiker”

  1. Bengt Karlsson skrev

    I tillägg borde politiker och media också bekanta sig med Simon P. Michauds (Geologiska Forsknings Centralen) arbeten om tillgången på de minraler som behövs för en grön global omställning. Det behovet täcks ej av tillgångarna!
    En likadels nyttig bok är den norska historikern Eve Marie Brekkestö’s bok ”Vårt alltid skiftande klimat”, Hon presenterar en lång rad historiska händelser och placerar dem i ett klimathistoriskt ljus. I introduktionen sägs bl a. ”Den här boken tar i huvudsak upp klimatet under de senaste två årtusendena och går särskilt in på de senaste 1500 åren…”.Boken är rikt illustrerad och källföteckningen tillräcklig. Sannerligen en klimathistorisk facit! Borde upptas i skolornas läroplan. Professor Ole Humlum har berömt boken.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter