Förflytta dig till innehållet

Universitetet vänder kappan efter vinden

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Inom Åbo Universitet finns endast två vetenskapliga områden som är bland de 50 mest framgångsrika i världen: odontologin och vårdvetenskapen.

Tack vare dessa två bevarar hela universitetet sin position bland världens 300-400 bästa universitet.

Odontologin inom Åbo Universitet har bevarat sin vetenskapliga integritet och verkat ända sedan begynnelsen i en arkitektoniskt unik miljö, i den runda Dentalia-byggnaden som arkitekten Jorma Järvi planerade enkom för odontologin.

Odontologin har ett starkt nätverk med de övriga vetenskaperna både inom universitetet och internationellt.

Dentalia har under flera generationer varit mötespunkten för gästforskare som samarbetar med universitetet. Ikoniska Dentalia är ett känt varumärke inom odontologin i hela världen!

Åboborna känner till byggnaden som platsen för Åbo stads tandvård, Åbo ’kandidatklinik’. Specialister inom området har redan gjort långtgående planer tillsammans med det nygrundade välfärdsområdet för hur de specialisttjänster som hör till grundvården på bästa möjliga sätt kan integreras med den förestående grundrenoveringen av Dentalia.

Enligt det beslut universitetets styrelse redan fattat var man på väg mot ett modernt och internationellt inflytelserikt centrum för både odontologisk vetenskap och klinisk odontologisk behandling.

Nu har den operativa ledningen för Åbo Universitet vänt kappan efter vinden.

Den medicinska fakulteten kommer att splittra den odontologiska verksamheten och kommer inte att stödja de beslut om utrymmena som verkställer välfärdsområdets önskemål. De presenterar nu andra verksamhetsändamål för Dentalia.

Det här beslutet är tvärt emot den expertis som ansvarar för den kliniska verksamheten på odontologiska institutet och i Åbo regionen.

Dentalia är som byggnad under museiverkets värdering. Den operativa ledningens beslut är också tvärt emot byggnadens arkitektoniska värden.

Och inte nog med det, beslutet kommer också att leda till att de fysiska och intellektuella förutsättningarna för utvecklandet av den odontologiska forskningen och de kliniska vårdtjänsterna förstörs.

Pekka Vallittu

Institutchef i Odontologiska Institutionen

Åbo Universitets styrelesemedlem

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter