Förflytta dig till innehållet

Torvalds – en röst för kunskap och mångfald

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det är inte en slump att presidentkandidat Nils Torvalds ofta beskrivs som både intelligent och bildad. Även om man kan vara av olika åsikt i sak, besitter han bevisligen flera egenskaper som är av allra största vikt för en president. Han är kunnig inom utrikespolitiken, han har bott och vistats såväl i Ryssland som i USA, han är en erkänt aktiv och inflytelserik europaparlamentariker och han är både beläst, språkkunnig och analytisk.
Under de senaste åren har det varit en allt hårdare snålblåst för det svenska i Finland. Förståelsen för hur viktigt det är att få service på sitt eget språk och att svenska verkligen är ett av landets nationalspråk verkar ofta vara som bortblåst. I ett val där vi ska välja Finlands statschef är det viktigt att det framkommer vilka egenskaper och värderingar det finländska folket anser vara betydelsefulla. Det är viktigt att det framkommer att vi är många i det här landet som tillhör en minoritet som man inte kan glömma bort eller åsidosätta.
För mig personligen är det alltid viktigt att poängtera att det finlandssvenska är en viktig del av Finland. Att vi har rätt till vårt språk, vår kultur och till service på vårt modersmål. Att vi finns och att vi har rättigheter.
När jag lägger min röst på Nils Torvalds gör jag det för att han har de egenskaper jag anser att en president bör ha och för att han belyser mångfalden hos det finländska folket. På så sätt gör jag ett viktigt ställningstagande för mina egna grundläggande rättigheter på bästa demokratiska sätt.
Sandra Bergqvist
SFP:s vice ordförande
Under de senaste åren har det varit en allt hårdare snålblåst för det svenska i Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter