Förflytta dig till innehållet

Om flyktingfrågan i ÅU

Dan Lolax ledare i ÅU den 9.3 är värd all eloge. Ledaren djupdyker i en problematik som är superaktuell och av högsta vikt, både sakligt och initierat. Ett problem som rör och berör oss alla, Europa, ja till och med andra kontinenter. En fråga som gäller oss alla, vår värdighet, vår medmänsklighet, ja vår kristenhet.
Flyktingar lider, utsetts för faror, oerhörda risker och stress. Men också vi dras in; vår mänsklighet och dignitet står på spel, sätts på prov. Vår civilisation ifrågasätts. Det är därför dags att skärskåda, analysera och sedan åtgärda denna övergripande (gigantiska) utmaning. Vi alla enskilda, civilsamhället och därmed våra institutioner är just så mänskliga eller omänskliga som folk i gemen är.
Folk har i alla tider tvingats på vandring, på flykt: Israels folk, de stora folkvandringarna före medeltiden, massemigrationen till USA, 60-talets finländska massutvandring/åderlåtning på över 300 000 till Sverige med mera. Vi behöver alltså ett nytänk i flyktingfrågan på alla nivåer!
Ett nytänk inte blott för dem som tvingas att fly och våra myndigheter utan också för vår egen medmänsklighets skull, för att vi inte ska behöva skämmas då vi ser oss i spegeln, till exempel i badrumsspegeln på morgonen.
Därför ger jag stort värde åt ledaren. Den kunde klippas ut och sättas på synligt ställe för fortlöpande påminnelse och eftertanke.
Rolf Nylund
Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter