Förflytta dig till innehållet

Skärgårdens ringväg och den bristande färjekapaciteten

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Efter att ha tagit del av reportagen kring effekterna av den otillräckliga färjekapaciteten Houtskär-Iniö kommer här några kommentarer.
Det är helt riktigt som en del av de intervjuade personerna noterar att investeringar inte bör göras bara på basis av den situation som coronapandemin nu skapat inom turismen i vårt land. Men jag kan inte acceptera att man inte förstår att utnyttja situationen nu och inte heller behagar komma ihåg allt det som under många år redan konstaterats om otillräcklig kapacitet längs den stora ringvägen – både till lands och till sjöss.
Johan Gräsbeck har fullkomligt rätt i sin bedömning av situationen, men han är i detta sammanhang nästan väl diplomatisk. Efter alla år med de självständiga små kommunerna i Åboland har vi nu en mycket starkare aktör: Pargas stad med en fungerande turismorganisation, som enligt min mening lyckats bra i marknadsföringen.
Risken med den situation som nu uppstått i trafiken mellan Houtskär och Iniö, är att marknadsföringens insatser rinner ut i sanden (eller havet).
Det är många turismföretagare som har haft en jättejobbig vår och försommar, men som nu har en chans att göra något mer av denna högsäsong. Att inte kunna vara kreativ och finna lösningar på ett akut problem tycker jag är svagt. Jag slänger nu en boll till Mats Rosin, som jag lärt mig uppskatta under många års bekantskap för klarsyn och framåtanda när det gäller att utveckla färje- och förbindelsebåtstrafiken: eftersom rutten Mossala-Iniö är avgiftsbelagd borde det finnas resurser att se över trafiken så att den också på kort varsel kan klara av trafiktoppen.
Finns det inte besättningsresurser som kan sättas in just nu när den behövs? Eller till och med utnyttja den reservfärja som finns i beredskap (så länge inget tekniskt fel uppstår någon annanstans)?
Nu prövas nog den positiva inställning till utvecklingen inom skärgårdsturismen, som brukar höras på seminarier och uttalanden från stad och myndigheter.
Min hustru och jag gjorde en kort rundtur på Åland för ett par veckor sedan och kunde notera den glädje som företagare inom turismen uttryckte för de gäster (en del förstagångsturister) från det fasta Finland – vi kan inte helt ersätta sommarturisterna från Sverige detta år, men på sikt ser man klart på en potentiellt ökande inhemsk turism. Och emottagandet var därefter, mycket hjärtligt.
Vi har all orsak att tänka likadant i Åboland och jag efterlyser mera kreativitet och satsningar just i denna akuta situation.
Tryggve Forssell

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter