Förflytta dig till innehållet

Nej till betong och ja till oasen, Kuppis koloniträdgård

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Koloniträdgården är en del av Kuppis parkområde och öppen för alla. Den har funnits där sedan år 1934 och är den äldsta i staden. Koloniträdgårdens hyreskontrakt med Åbo stad utgår år 2025.
Redan nu planeras det för fullt på att skövla trädgården till marken och bygga affärslokaler och bostäder. Då skulle alla de sällsynta växterna försvinna och det värdefulla trädgårdsarbetet gå helt förlorat.
I koloniträdgården försiggår många olika aktiviteter. Turun yliopisto gör värdefull forskning i den mångsidiga floran och ordnar kurser. I trädgården byts plantor och ordnas lopptorg. 4H-föreningen har caféverksamhet på onsdag, torsdag och söndag klockan 12–17, under sommarmånaderna. Ett daghem samarbetar på en lott och barnen odlar sina egna plantor. En biodling finns också i trädgården. Verksamheten är småskalig på ett brett fält.
Koloniträdgården fick tidigare i år ett diplom av det Internationella Koloniträdgårdsförbundet med speciellt omnämnande om de sociala aktiviteter som försiggår där. I fjol var koloniträdgården också med i TV programmet ”Egenland”, som besöker exotiska resemål i landet.
Närliggande skolor och servicehem kunde med fördel samarbeta med koloniträdgårdens odlare eller bara besöka den. Den estetiska kolonirädgården är också viktig för den mentala hälsan och den är en utmärkt kolsänka. Tomma affärslokaler och bostäder finns det gott om i staden men inte tillräckligt med gröna oaser.
För tillfället pågår en namninsamling för trädgårdens bevarande. Det finns redan över 4 000 namn på listan. Det går att skriva på i koloniträdgårdens klubblokal onsdag, torsdag och söndag mellan 12 och 17. Koloniträdgården har en Facebook-profil, vilken via man också kan skriva på.
Carola Kapell
fd skolkurator och florist

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter