Förflytta dig till innehållet

Grön omställning behövs för återhämtning

kvinna med ljust hår ler mot kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

– Då jag fick hålla bebisen i famnen blev jag helt grön, sade min kompis med ett saligt leende.

Hon hade blivit mormor och fått uppleva en magisk stund då hon träffade sitt barnbarn för första gången.

Det gröna var alltså inte hennes ansiktsfärg utan resultaten från en mätare som mäter hjärtfrekvensvariabilitet. Mätaren visar rött då vi stressar, blått då vi är aktiva och grönt då vi återhämtar oss. Att ha rött och blått i sin vardag är normalt och sunt bara vi ser till att balansera upp det med grönt.

Min kompis hade en längre tid sovit dåligt. Hon kände sig utmattad och längtade efter mera balans i livet. Mätaren använde hon som ett hjälpmedel för att lära sig att återhämta sig bättre. Mätningen visade att hon stressade hela dagen utan återhämtning och var så uppe i varv på kvällen att hennes nattsömn inte blev tillräckligt grön och återhämtande.

Men nu hade alltså min kompis hittat ett sätt att bli grön. Hon fortsatte gosa med sitt barnbarn och återupptog sin kära hobby att läsa böcker, vilket också gjorde henne grön. Genom att öka antalet gröna stunder i vardagen kom hon ner i varv, började sova mer grönt och som utvilad fick hon ännu mera gröna inslag i sina dagar. En positiv spiral var i gång.

Vad är det som gör att det ger en så bra återhämtning att gosa? Forskning visar att det utsöndras mycket oxytocin då vi gosar. Oxytocin är ett hormon som brukar kallas kram- eller anknytningshormon. Det får oss att känna oss tillhöriga, lugna och trygga, vilket hjälper oss att slappna av och bryta stresspåslaget. Ju mer oxytocin desto bättre stresstålighet och resiliens.

Forskning visar också att det finns annat än kramar och gosande som ökar oxytocinnivåerna. Då du känner tacksamhet, tillit och trygghet frigörs oxytocin och du får gröna stunder i din vardag. Grön blir du både av att visa uppskattning och få uppskattning, och då någon lyssnar till dig. Nästa gång du möter någon som är uppe i varv kan du ju testa vad som händer om du tar dig tid att vara närvarande och lyssna!

I arbetslivet är det många som är inne i en negativ spiral. De är så stressade, oroliga och uppe i varv att de inte kan återhämta sig tillräckligt, vilket gör dem ännu mer utmattade och stressade. Vi har alla ett eget ansvar för att se till att vi återhämtar oss på fritiden. Samtidigt har arbetsgivarna och -gemenskapen ett ansvar, eftersom arbetsdagen har en stor inverkan på vårt välbefinnande.

Då arbetsklimatet möjliggör gröna inslag hjälper det oss till bättre återhämtning även på fritiden. Den här grönomställningen behöver inte handla om stora förändringar, mer om att uppmärksamma frågan och uppmuntra sina medarbetare att bemöta sig själva och varandra på ett mer medkännande och empatiskt sätt och därmed skapa små gröna stunder arbetsrutinerna. En trygg och utvilad hjärna tänker mer kreativt, arbetar mer fokuserat och koncentrerat samt har lättare för samarbete. Genom medmänskligt bemötande ökar alltså produktiviteten och konkurrenskraften!

Frågan om hur vi bemöter våra medmänniskor är en av grundstenarna till ett mer balanserat liv. Att återhämta sig handlar inte enbart om långa semesterresor eller kortare arbetsvecka, utan om att få in fler gröna stunder och ögonblick i vardagen. Jag tror att det här är en del av lösningen för att få människor att orka och trivas i arbetslivet – också de yngre generationerna.

Här kan du läsa fler kolumner av Daphne Jensen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter