Förflytta dig till innehållet

Försvagade men inte nedbrutna

Vän med bollen. Mira Uronen (t. v.) och Wilma Spets litar på att ett starkt kollektiv ger en plats i övre slutserien. Foto: Mats Lundberg


 
FOTBOLL. – Det bittra slutet på förra säsongen, då vi missade bronset på en övertidsstraff borta mot HJK i sista matchen, gör att vi är mycket taggade och revanschlystna. Nu har vi nya tränare och tar nya tag.
Det säger Mira Uronen, en av de mest erfarna spelarna i TPS damlag som redan på lördag öppnar säsongen med en bortamatch mot Ilves. Upplägget för ligalaget inför den nya säsongen har minsann varit annorlunda för truppen jämfört med de senaste åren.
 
Tränarduon Sami Haltia och Pasi Läpinen lämnade Åboklubben efter tre gemensamma säsonger med laget där silvret 2016 utgjorde den givna idrottsliga höjdpunkten.
I höstas utsågs Tomi Ruuhikorpi till ny huvudtränare, men han fick gå redan efter knappt fyra månader. Föreningen ansåg att hans erfarenhet inte var tillräcklig för att leda laget i rätt riktning.
 
På kort varsel har tre ersättare utsetts. I år bildar Timo Saari, Joonas Laurikainen och Juha Reini ett tränarteam med gemensamt ansvar.
– Det kan tyckas en smula speciellt men vi bidrar alla med skilda erfarenheter vi samlat på oss under åren. Hur vi slutligen delar upp ansvaret mellan oss får tiden utvisa men klart är att vi redan har vissa idéer om hur det kommer att se ut, säger Timo Saari.
– I själva verket tycker jag att det är en väldig rikedom att vi är tre som alla kan dra värdefulla strån till stacken. Det blir något av ett nytt tänk. Tillsammans är vi starka.
 
Saari säger att han och kollegerna fått en bra start som dragare för damlaget. Truppen är målmedveten och fokuserad. Kort sagt lätt att träna.
– Som tränare kompletterar vi varandra väl. Reini har åtskilliga år som professionell fotbollsspelare bakom sig. Eftersom han var back tänker jag att han tar ett större ansvar för defensiven och spelbyggnaden.
– Joonas Laurikainen känner alla efter alla sina år inom TPS organisation. Själv har jag många års erfarenhet som tränare och utbildare på olika nivåer. Det blir en bra helhet.
 
Det är ett på pappret svagare lag som TPS mönstrar i år. Från fjolårselvan försvann en hel kvintett startspelare.
Julia Tunturi och Ria Öling fortsätter sina karriärer i Sverige och Danmark. Hanna Ruohomaa (HJK) samt Jutta Rantala och Elli Pikkujämsä (båda Honka) gör de på förhand tuffa konkurrenterna från huvudstadsregionen ännu starkare.
– Laget har gått miste om mycket offensiv kraft men vi tänker inte deppa för det. Också utan dem tror jag att vi ska kunna bjuda på snabba spelvändningar och anfallsglad fotboll. Vi har inte tappat modet, säger Saari.
 
Pargasfostrade Wilma Spets har redan tillhört TPS i flera år. Hon hoppas på ännu mera speltid än i fjol då hon ändå medverkade i 17 ligamatcher.
– Fem av dem som startade våra matcher förra sommaren är borta, men jag skulle ändå inte säga att truppen saknar rutin. Flera som är kvar har varit med ganska länge och många börjar vara rätt erfarna vid det här laget.
Wilma trivs bäst på nedre mittfältet. Hon säger att situationen med tre huvudtränare är lite annorlunda, men tycker inte att det är ett svaghetstecken.
– Bara vi får lite mer tid på oss blir det en utveckling mot det bättre. Att det skulle påverka oss negativt håller jag inte med om. Vi har diskuterat vår egen slagstyrka inför sommaren och att nå övre slutserien är ett minimimål.
 
Efter en dubbel grundserie alla mot alla delas de tio lagen upp i en övre och nedre slutserie. De sex främsta får spela om medaljer där poängen från den inledande serien följer med.
Mira Uronen är inne på samma linje som sin lagkamrat. Också utan nyckelspelarna som försvann finns alla möjligheter att nå en bra placering.
– Vi har ett gemensamt mål och det är att sluta minst sexa. Efter det får vi se. Vi går in för att vinna varje match och är absolut inte slagna på förhand.
 
Den 27-åriga ytterbacken gör redan sin tionde säsong hos de svartvita. Uronen säger att mycket positivt hänt kring den kvinnliga fotbollen i Finland under alla år som hon varit med.
– Synligheten i medierna har blivit större. Också klubben satsar mer på sina flickspelare än tidigare. För oss damer har träningsmöjligheterna hela tiden förbättrats. Nu har vi både morgon- och kvällspass vissa dagar.
 
TPS inleder ligasäsongen på lördag borta mot Ilves i Tammerfors. Hemmapremiär på påsklördag mot PK-35 från Vanda.
 
TPS FOTBOLLSDAMER
Målvakter: 12 Milla-Maj Majasaari, 30 Inkeri Niemi, 31 Matilda Nurmi.
Utespelare: 2 Alina Schrey, 3 Laura Wentjärvi, 5 Frida Lähteenmäki, 6 Tiina Vatanen, 7 Aada Peltoniemi, 8 Mira Uronen, 9 Riikka Ketoja, 13 Wilma Spets, 15 Tiia Savolainen, 16 Netta Laasio, 17 Annika Haanpää, 18 Saija Östlund, 20 Netta Hannula, 22 Jenni Rannus, 23 Siiri Hammar, 24 Emma Santamäki, 26 Emma Suominen, 27 Milla Rantamäki, 28 Peppi Saarinen, 29 Iines Lehkonen.
Tränare: Timo Saari, Joonas Laurikainen, Juha Reini.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter