Förflytta dig till innehållet

Sjömännen får egen företagshälsovård i Åbo – vårdföretaget Maresan öppnar läkarmottagning i Kuppis i januari

Jarmo Iisakka, vd i vårdföretaget Maresan. Foto: J-O Edberg


I januari får Åbo ytterligare en läkarstation då fyra privata vårdbolag öppnar läkarmottagning under samma tak i Kuppis.
Läkarstationen som öppnar i Electrocity vid Joukahainengatan drivs gemensamt av Lääkärikeskus Aava, Plusterveys Hammaslääkärit, Pikkujätti och Maresan. De är alla inhemska vårdföretag med Helsingfors som hemort.
Nykomlingarna tar upp kampen med de stora aktörerna i Åbo, Mehiläinen, Terveystalo Pihlajalinna och Pohjola sjukhus.
Mehiläinen och Pohjola sjukhus finns redan i Kuppis.
Mehiläinen som tidigare köpte privatsjukhuset Neo ligger närmast, på andra sidan gatan.
Men man konkurrerar också med de små privata vårdföretag i Åbo som finns kvar efter alla fusioner och företagsköp i branschen.

Viking Line en av grundarna

Nykomlingarna räds inte konkurrensen trots att Åbo räknas till den stad i landet som i proportion till invånarantalet har det största utbudet av privata vårdtjänster.
Jarmo Iisakka, vd i Maresan och samordnare av projektet, har i ett tidigare sammanhang sagt till ÅU att man vill vara ett inhemskt alternativ till de stora vårdbolagen.
Med flera aktörer under samma tak kan man också erbjuda ett brett utbud av vårdtjänster, menar han.
Sjömän är en av läkarstationens målgrupper. Anställda inom sjöfarten erbjuds företagshälsovård hos det nystartade vårdföretaget Maresan.
Företaget har grundats av Viking Line, Sjömansunionen, Maskinbefälsförbundet, Sjömanspensionskassan och Aino Health Management.
Bland delägarna finns också försäkringsbolaget Alandia och rederierna Langh Ship och Aalto Shipping.
Maresan har sedan i våras en läkarmottagning i Helsingfors, och nu står Åbo i tur där man öppnar under samma tak som Aava, Plusterveys Hammaslääkärit och Pikkujätti.
Aava erbjuder företagshälsovård, Plusterveys tandvård och Pikkujätti sjukvård för barn och unga.

Electrocity ligger i hörnet av Artillerigatan och Joukahainengatan i Kuppis. Foto: J-O Edberg


Läkarstationen öppnar i 600 kvadratmeter stora lokaler i Electrocitys gatuplan där vårdföretagen förfogar över egna lokaler med gemensam reception.
Renoveringen av lokalerna är i full gång likaså rekryteringen av personal. Man ska också skaffa apparatur och utrustning, bland annat laboratorieutrustning och utrustning till tandläkarmottagningen.
– Avsikten är att läkarstationen ska sysselsätta 7–10 anställda i början. Sedan utökas antalet vid behov, säger Iisakka.
Omkring hälften av personalen är läkare, resten är sjukskötare och annan vårdpersonal.

Öppnar i januari

Bland nyanställningarna rekryteras 2–4 anställda till arbetshälsovården, tandläkarmottagningen får 1–2 tandläkare och två sjukskötare.
För Maresans del är tanken att företaget till en början ska ha två anställda vid läkarstationen, en läkare och en sjukskötare.
– Sedan får vi se om det i fortsättningen finns behov av att utöka personalen, säger Iisakka.
Han ser fram emot öppningen.
– Renoveringen avancerar och vi är i full gång med förberedelserna. Målet är att läkarstationen ska öppna i mitten av januari, säger Iisakka.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter