Förflytta dig till innehållet

Svenska dagen firades på ett fullsatt ÅST – se bilder från festminglet här!

Folktingets Svenska dagen-fest firades i år i Åbo. Foto: Fredrik Häggman


Åbo svenska teater var fylld till bristningsgränsen under tisdagskvällen då Folktinget firade svenska dagens huvudfest i Åbo. Enligt huvudarrangören Folktinget hade alla biljetter gått åt i rask takt.

Både förstagångsbesökare och erfarna Svenska dagen-firare

De ivrigaste kunde knappt hålla sig. Klockan hade precis slagit sex på kvällen när Anja Harju och Viva Jalonen ryckte i Åbo Svenska Teaters (ÅST) låsta dörr. Svenska dagens huvudfest började med mingel klockan halv sju, men Harju och Jalonen ville redan in.
Harju visar glatt en svenskadagenmagnet som hon fäst på sin festklänning – ”tala gärna svenska med mig”. Hennes förstaspråk är finska, medan Jalonen är född på Kimitoön och har svenska som modersmål.
Innan damerna försvinner i ÅST:s korridorer berättar de en anekdot, svenska dagen till ära.
– När Viva flyttade till Virmo frågade jag henne om hon vet vad Mynämäki är på svenska. Det visste hon inte, men det visste jag, skrattar Harju.

Anja Harju och Vivi Jalonen. Foto: Mikael Piippo/SPT


Johanna Mäkinen, Christian Mäkinen och Vidar Tollander besökte Svenska dagen-festen för första gången.
– Men nog har vi funderat på att fara tidigare, det har bara inte blivit av. Det är klart att det är viktigt att fira svenskan, lika självklart som att fira självständigheten, sa Tollander.

Johanna Mäkinen, Christian Mäkinen och Vidar Tollander. Foto: Fredrik Häggman.


Åboborna Tua Rosenberg, Birgitta Aittanen och Maj-Britt Heikkonen brukar oftast gå på Svenska dagen-festerna, så också i år.
– Det är högtidligt och trevligt. Vi måste ju visa att vi finlandssvenskar inte är något utdöende släkte, tyckte Rosenberg.
De har ingen särskild programpunkt som de väntar på, men ser fram emot att se Sonja Kailassaari och Mårten Svartström som konferencierer. Foto: Fredrik Häggman

Tua Rosenberg, Birgitta Aittanen och Maj-Britt Heikkonen är vana festbesökare. Foto: Fredrik Häggman


Noviastudenterna Linda Johans och Sharie Sveholm, som båda bor i Åbo, var förstagångsbesökare på Svenska dagen-festen.
– Jag vet faktiskt inte vad programmet går ut på, så det ska bli spännande att se, sa Sveholm.
– Som ålänning är det självklart att man vill fira svenskan, sa Johans.

Noviastudenterna Linda Johans och Sharie Sveholm. Foto: Fredrik Häggman

Digert program

Själva festprogrammet drog igång klockan 19.30 och bestod av både musik och prisutdelningar på ÅST:s stora scen.
Artisterna Kasmir, Emma Klingenberg, Tika Sevón Liljegren, Osmo Ikonen och studentkörerna Florakören och Brahe Djäknar uppträdde på festen, som direktsändes i Yle Fem.
Kvällens konferencier var Sonja Kailassaari och Mårten Svartström, programvärdar i TV-programmet Efter Nio.
Pris fick bland andra Åbos Röda kors-avdelning och vetenskapsmannen Johan Gadolin (1760-1852). Gadolin verkade vid Kungliga akademien i Åbo på 1700- och 1800-talen, och är känd bland annat för att ha upptäckt grundämnet Yttrium.
Här kan du läsa mer om de som belönades med priser under kvällen.

Anrik omgivning

Svenska dagen firades för första gången 1908, och i år gick huvudfesten av stapeln i en anrik omgivning. ÅST-huset invigdes 1839 och är Finlands äldsta teaterhus.
Folktingets informatör Stina Heikkilä som ansvarar för svenska dagens festligheter säger att allmänhetens biljetter till huvudfesten i Åbo tog slut på en timme den 10 oktober. Enligt Heikkilä hade festen 400 gäster, 300 i salongen och 100 i teaterns kafé.
– Intresset för svenska dagen och hela svenska veckan är stort i Åbo och vi är glada över att vi kunde erbjuda årets huvudfest här på ÅST, säger hon.

Förutom på ÅST ordnar Folktinget en svenskadagenfest på kulturhuset Dux i Kristinestad. Festen i Kristinestad hade cirka 100 gäster.

SPT/ÅU

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter