Förflytta dig till innehållet

En gordisk knut

En ljus kvinna med utslaget hår.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kris är kreativitetens moder som
tänjer gränser gång på gång
men ibland går en självklar seger om intet
och slutar som en sorgesång

Cajsa Stina Åkerströms låt Kärleken Finns Överallt har återkommit i mina tankar gång på gång. I mitt liv har jag mött flera kriser och det gör alla människor. Dels utvecklingskriser som handlar om att gå från ett livsskede till ett annat.

Barnet blir tonåring, den vuxna får ett barn och blir förälder. Efter ett långt arbetsliv går man in i pensionsdagar. Man kan förbereda sig för de oundvikliga utvecklingskriserna. Bland annat genom böckernas värld, filmens fiktion eller vänners liv kan man föreställa sig vad som kommer att hända.

Det kan man inte på samma sätt för de traumatiska kriserna. De drabbar en oväntat och plötsligt. Cancern slår till. Man blir utan arbete eller lämnad av sin partner. En olycka sker.

Jag undrar vilka kriser Cajsa Stina Åkerström sjunger om som skall vara kreativitetens moder. Kanske alla typer av kris. Samtidigt är kriser risky business. De kan sluta som en sorgesång. Det vet man inte på förhand. Hon sjunger:

Var dag är en märklig resa mot
något nytt och okänt mål
vi strävar och vi stretar
och ju mer vi letar
så tappar vi till slut vår tråd
visst är det så med livet
ingenting att ta för givet
så säg den dag när vinden vänder
man vet ju aldrig vad som händer

En amerikansk börsmäklare jag såg i en dokumentär efter 9/11-terrorattacken mot tvillingtornen i USA uttryckte sig rått: ”In every devastation there is opportunity”.

Han såg möjligheter i de värsta omständigheterna. Kanske är det så. Jag har funderat över hans ord flera gånger och har inte helt lätt att svälja dem, men inte heller att glömma dem.

Något vill tematiken tydligen säga mig. Tjugo år efter börsmäklarens uttalanden och tio år efter min fascination för Cajsa-Stinas texter gör jag djupintervjuer bland diakoniarbetare i Borgå stift.

Jag undrar hur covid-19-krisen förändrade deras arbete. Väldigt mycket, visar det sig, i alla fall för en del. I likhet med andra yrken som bygger på människokontakter.

Samtidigt bubblar det fram hopp mellan frustrationen och utmattningen. Det har plötsligt på ett nytt sätt blivit möjligt att ifrågasätta invanda mönster och prioriteringar i arbetet. ”Det har inte varit fruktlöst”, säger en diakon.

Vi lever i en otrevlig tid med många konflikter i världen och svåra ekonomiska mål att nå på hemmaplan. Någonstans mitt i detta behöver vi på innovativa sätt se hopp i nya möjligheter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter