Förflytta dig till innehållet

Druvskolan – Pinot gris


Den näst mest kända druvan i Pinot-familjen är Pinot gris (de två övriga kändisarna är stjärnan Pinot noir och den lite mindre använda Pinot blanc). Gris kommer från franska och betyder grå och namnet kommer från att druvans skal ofta skiftar i grått.
Av Pinot gris görs oftast vita, torra och aromatiska viner med inslag av päron, röda äppel och en lätt blommighet och här är länder som Tyskland och Italien i förarsätet.
I franska Alsace, ett område som gör riktigt, riktigt bra viner av Pinot gris, är vinerna ofta halvtorra eller halvsöta – det händer också att druvan används i dessertviner och det funkar riktigt bra tack vare sin aromatiskhet.
Och om du tycker att Gewurstraminer är för aromatisk för din smak så kan du testa ett pinot gris istället. Mycket av samma aromatiskhet finns också här, fast i lite mildare version.
I nya världen – kolla till exempel in Pinot gris från Nya Zeeland – satsar man gärna på ett lite syrligare vin av druvan, men låter en del restsocker finnas kvar för balansens skull.
Som med så många andra druvor har kärt barn många namn. Hittar du viner där druvan benämns Pinot grigio (oftast i Italien) eller Grauburgunder (oftast i Tyskland eller Österrike) så är det ändå Pinot gris i flaskan.
Pinot Grigio S:t Magdalena 2017 14,73€
Sydtirolen, Italien
Produktnummer: 511207
Det här vinet, som kommer från allra nordligaste Italien, har en tydlig doft av päronessens – ni vet, den pärondoften som finns i det kända finska saftmärket som kommer i plastdunkar med handtag. Men till skillnad från saften så stör det inte alls att den smaken är närvarande, och resten av vinet bjuder på en mjuk, välbalanserad helhet med toner av mogna äppel, mineraler och en lätt kryddighet. En hyfsat pigg syra rundar av den parfymiga helheten på ett bra sätt.
Servera det här vinet till skaldjur eller milda rätter på kyckling, kalkon eller gris.
Neiss Pinot Grigio 2017 12,98 €
Pfalz, Tyskland
Produktnummer: 502977
Den som har följt med den här kolumnen vet att jag har en liten dragning till Tyska vita viner, och speciellt om de kommer från regionen Pfalz, som är en region där druvorna brukar ha en hög, men välbalanserad syra. Den här Pinot grigion är inget undantag. Doften bjuder på en trevlig parfymighet med päron, röda äppel, banan, mandelmassa och persika.
Smaken är välbalanserad med hög syra (ni ser!) och speglar aromerna i doften mycket bra. Vinet håller att spara en stund, men bör drickas inom tre år efter produktion.
Servera vinet som fördrink eller till fisk och grönsaker – gärna rätter med något fruktig smak.
Pfaff Pinot Gris 2018 14,99€
Alsace, Frankrike
Produktnummer: 007485
Det här hör till vinerna som passar bra för personer som har svårt med torra vita viner. Vinet är halvsött, men har en tillräckligt bra balans och struktur för att inte bara bli saft. Doften ger päron, blommighet och mogna äppel, medan smaken har en syra som backar upp sötman och ger en bra balans åt vinet, även om det möjligen kan sägas att alkoholsmaken kommer igenom stundvis. Gula äppel, gula plommon och persika är andra toner som återkommer i smaken.
Trots sin sötma är vinet ett vin för salt mat och fungerar bra till kryddigare mat, skaldjur och rätter med lagrad ost.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter