Förflytta dig till innehållet

Snart dags för semester? ÅU tipsar om sex viner för lata sommardagar

Rudy and Peter Skitterians/Pixabay

På sommaren är det dags att glömma de tunga, röda vinerna och i stället hälla upp något i glaset som piggar upp och i bästa fall svalkar under heta soldagar. Här får du tips på sex viner att testa i sommar.


Charles de Fère Crémant du Jura Brut, 15,98 €
Jura, Frankrike
Varunummer: 922537

Den som söker efter prisvärda bubbel från Frankrike får ta ett steg bort från Champagne. Istället är det cremant som gäller – tillverkningsmetoden är i princip den samma, men lagringen oftast något kortare. Det finns bra versioner från till exempel Alsace, Loire och Bordeaux, men det här vinet kommer från uppstickarregionen Jura.

Gula äpplen, mogen citron och rostade toner i en torr och syrlig version som funkar både till sällskap, till mat och till findryck.

Medusa Albariño 2021, 15,98 €
DO Rias Baixas, Spanien
Varunummer: 553507

Du har väl inte missat druvan Albariño? Den odlas vid Spaniens Atlantkust i nordväst och sägs smaka av saltstänket från den stora oceanen. Oberoende om det stämmer eller inte är det ett perfekt sommarvin, torrt och härligt friskt med toner av äpplen, citrus och persika. Här finns också lätt blommiga drag och en trevlig mineralighet – och varför inte lite sälta.

Det här dricker du helst på bryggan, i hängmattan eller på picknickfilten, men det funkar också utmärkt till vit fisk.

Nik Weis Selection Urban Riesling 2022, 13,99 €
Mosel, Tyskland
Varunummer: 952477

Riesling hör sommaren till, och för det här priset finns det knappt någon bättre. Hög syra vägs upp av en del restsocker (15g/l) och skapar en sötbalans någonstans runt halvtorr, som är helt perfekt. Det här vinet funkar till all sommarmat som inte innehåller rött kött och är superbt även som sällskapsvin. Klassiska aromer som äpple, citrus och persika kompas av gula plommon, päron, en trevlig blommighet och Rieslingens typiska mineraler.

Villa Wolf Pinot Noir Rosé 2022, 12,98 €
Pfalz, Tyskland
Varunummer: 420397

Rosévin är ett bra alternativ till vitt i många fall. Om man serverar lite tyngre mat eller om man helt enkelt föredrar en röd bärighet framför de vita vinernas äppel- och päronaromer, så är de rosa vinerna ett bra ställe att börja.

Willa Wolfs rosé är en pigg och syrlig bekantskap, med trevliga bäraromer av röda vinbär, sura körsbär, jordgubbe och hallon. Vinet är torrt, men med en liten restsötma (10g/l) som lyfter fram bärigheten.

Fungerar både som sällskapsvin och till mat – röd fisk, vitt kött och sallader.

Leyda Las Brisas Pinot Noir 2021, 15,98 €
Aconcagua, Chile
Varunummer: 475537

Om man ska dricka rött på sommaren, så får det med fördel vara ett lätt och friskt Pinot noir. Viña Leydas version av druvan är ett vin som år efter år håller hög kvalitet, och erbjuder mycket för pengarna åt den som gillar lätta röda.

Vinet är någonstans mellan lätt och medelfylligt, med härligt bäriga aromer av sura körsbär, lingon, tranbär, hallon och rentav björnbär. Här finns också en tydlig men lätt rökighet och trevligt balanserade örter och kryddor.

Ett komplext vin med bra balans – en fullpoängare för den som tycker om stilen.

Don David Malbec Reserve 2021, 13,99 €
Salta, Argentina
Varunummer: 498657

Det händer ju att man får släpa fram grillen under sommaren och grillat nötkött kräver sitt röda vin. Vad är väl då bättre än att gå till ett land som lever på grillat kött – Argentina.

Deras ”egna” druva Malbec är ett perfekt grillvin och egentligen kan du välja vilket vin som helst, men Don Davids version är ett prisvärt exempel. Här samsas mörka bär som körsbär, svartvinbär och plommon tillsammans med varma kryddor och mocka i en fyllig, tanninrik och balanserad helhet som funkar utmärkt till grillat.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter