Förflytta dig till innehållet

Krögarparet Langhoff flyr Sekel i Helsingfors och hissar Segel i Hangö – ”Vi har krupit upp ur underjorden”

Kristoffer Nöjd
Krögarpar på solig terrass.
Linda Stenman-Langhoff och Filip Langhoff njuter av solen på sin nya sommarrestaurang Segel i Hangö.

Ett krögarpar kisar i solskenet. Det är som att de inte riktigt vant sig vid ljuset ännu. Filip och Linda Stenman-Langhoff har krupit upp ur underjorden och 1920-talet på sin Guide Michelin-omnämnda restaurang Sekel i Helsingfors. De har öppnat en sommarrestaurang i Hangö.

Det var i början av april, under en tystare period i Helsingfors, som Filip Langhoff kom med idén om en sommarrestaurang i Hangö.

– Jag tänkte okej, varför inte? Vi har alltid velat ha en sommarrestaurang. Nu råkade det sig så att Sekel inte har några uteplatser. Det är en vinterbetonad restaurang. Dessutom är vi tvungna att stänga Sekel för några veckor i juli på grund av renovering, säger Linda.

Hon tycker man ska vara lite spontan.

– Och jag älskar att öppna restauranger. Jag skulle kunna göra det varje dag.

Några dagar senare åkte paret till Hangö och såg på två olika restauranger. De fastnade för lokalen i anslutning till Regatta Spa på Fabriksudden.

– Namnet satte vi och bollade med på vägen hem. Det var ett litet skämt först med Sekel och Segel. Men det fastnade, säger Linda.

Även om den underjordiska restaurang Sekel faktiskt har 44 kvadratmeter fönster som ger ett ljusflöde i synnerhet på sommarhalvåret, är restaurangen i Hangö någonting helt annat.

– Här är bara fönster och glas och sol, konstaterar Linda.

– Här är ju faktiskt en vacker havsutsikt från terrassen, säger Filip.

I restaurangen har Linda som nyligen blivit färdig inredare bytt ut de svarta plaststolarna mot Domusstolar i trä för att mjuka upp stämningen.

– Trä ger en mysigare stämning än vitt och svart. Vita dukar känns både lyxigt och skönt. Vi har alltid färska blommor på borden. I och med att vi bara är här tre månader vill vi inte sätta allt för mycket pengar eller energi på själva lokalen. Sedan har vi ändrat om i köket som är väldigt litet så att det är mer praktiskt för oss.

Avsides, annorlunda, alternativ

På Segel kan man boka bord inne där det finns 25 platser men på terrassen tar man inte emot några bokningar.

– Vi vill vara en restaurang för alla – Hangöbor, folk som har sommarställe här, folk som kommer bara över dagen. Det finns alltid något gott. Man får komma på bara ett glas vin eller en glass, säger Linda.

– Vi vill ge ett alternativ till de andra ställena. En liten oas dit du kan komma och smutta på champagne och kanske äta lite kaviar, säger Filip.

– Eller bara ligga på terrassen och ta lite sol och en limoncello spritz, fyller Linda i.

Restaurangen ligger lite avsides i förhållandet till restaurangstråket på Hamngatan men det ser paret Langhoff som en bra sak.

– Tanken är att folk ska komma lite bort från alla de andra restaurangerna som ligger på rad och liknar varandra ganska mycket fast de har olika koncept, säger Filip.

– Där är lite mer fiskarstuga och mys medan här är lite modernare, säger Linda.

Det är ganska skönt att vara här. Det är lite som semester fast man är på jobbet.

Filip Langhoff

Ögonen börjar vänja sig vid ljuset. Filip som i höst också ska ge sig in i tävlingen om vem som ska representera Finland i Bocuse d’Or nästa år, sitter allt mer avslappnat i sin stol på terrassen.

– Det är ganska skönt att vara här. Det är lite som semester fast man är på jobbet. Och för oss är det lite mer casual än vanligtvis.

– Det här konceptet ställer inte lika höga krav på oss fast vi själva gör det ändå. Vi vill ju att det ska funka och att gästerna ska vara nöjda. Men det är inte så viktigt om man har glasen i handen eller på bricka när man går ut till borden eller hur ett blad ligger på tallriken, säger Linda.

Så här skulle Langhoffs inte jobba på Sekel men med en terrass för 75 personer är det viktigt att jobba effektivt än att varje detalj är utstuderad.

– Man går massor på en dag. Jag sa faktiskt upp mitt gymkort innan vi kom hit, säger Linda.

Svagt spikad meny

Konceptet, ja. Segel har en spikad meny som kommer att leva under sommaren.

– Om folk äter här många gånger så ska de inte behöva äta samma sak hela sommaren. Beroende på råvarorna kommer vi också att ha en dagens special som inte finns på den tryckta menyn, till exempel färska räkor. Men det blir när vi har öppet alla dagar, säger Filip.

Langhoffs har tagit inspiration från sina resor i Italien, Spanien, Frankrike, Österrike och Tyskland.

– Det är lite bättre men inte för fint. Det är lätt sommar- och terrassmat med inspiration från våra resor. Det är mycket fokus på fisk och skaldjur och grönsaker. Lite kött också, säger Filip.

– Till exempel en variant på vår tartar som vi alltid har haft på våra restauranger och alltid kommer att ha. Den har fått bäst respons hittills, säger Linda.

Maträtt med ris och skaldjur.Peter Lundqvist
Spanskt. En av de rätter Filip Langhoff rekommenderar för den sporadiska besökaren är Segels skaldjursarroz.

Om man siktar in sig på ett endaste besök på Segel i sommar rekommenderar Filip restaurangens skaldjursarroz, en spansk gryta som inte är lika krämig som en risotto men består av fyllig skaldjursbuljong, ris och skaldjur.

– Man kan börja med en tomatsallad om man vill ha lite fräscht. Eller så tar man tartar. Om man vill ta något lite mindre kan man ta vår hummertoast med pommes frites. Eller de vitvinskokta blåmusslorna med gremolata.

– Där kom hela menyn, skrattar Linda.

– Den är liten men naggande god, säger Filip.

Allt började på en uteservering

Man kan i flera avseenden se Segel som en återgång till dit allt började.

– Första gången vi jobbade tillsammans var sommaren 1999 på en restaurang på Åland som hade mest uteservering. Sedan dess har ingen av oss jobbat på uteservering, säger Linda

– År 1998 var jag här på HSF som kökshjälp eller ”keittiökölvi” som det kallades då. Det var min första sommar på en riktig restaurang.

Båda Filips föräldrar är uppvuxna i Hangö.

– Mammas familj är härifrån och pappa flyttade hit när han var liten. Jag har tillbringat många somrar här och vi har också varit här som familj en hel del.

Också Lindas mormor var från Hangö.

– Jag har hört mamma berätta historier om min mormors far som var polis och blev skjuten när han var ute och försökte fånga spritsmugglare.

Inte Kimitoön men halvvägs

Segel har ett tre månader långt hyresavtal i Hangö.

– Går det bra i år så kommer vi tillbaka nästa år. Om man vill ha oss tillbaka måste man komma hit och äta nu, säger Filip.

– Vi har fått jättefin respons av dem som varit här. De har önskat oss välkomna i Hangö och tyckt att det är roligt att det kommer någonting nytt. Det är roligt för oss att höra. Det var därför vi kom hit. Men kanske Segel seglar i väg någon annanstans nästa sommar. Mamma har försökt locka oss till Kimitoön men jag har inte riktigt fastnat för den tanken ännu. Därför blev det Hangö. Det är halvvägs, säger Linda.

Restaurangen har öppet torsdag till söndag i juni. I juli är den öppen alla dagar.

Dela artikeln

En kommentar: “Krögarparet Langhoff flyr Sekel i Helsingfors och hissar Segel i Hangö – ”Vi har krupit upp ur underjorden”

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter