Förflytta dig till innehållet

De förnyade Apoteksmuseet och gården Qwensel fyller 60 år – öppnar sina dörrar den 1 juni

På innergården vid Apoteksmuseet finns det historiska caféet Qwensel. Foto: Åbo museicentral.


Utvecklingsprojektet för Apoteksmuseet och gården Qwensel som inleddes år 2014 har avslutats. Museet på Västra Strandgatan 13 öppnar sina dörrar i förnyat skick den 1 juni.
Museets ingång har flyttat till innergården där det uppförts nya servicelokaler för besökarna. Nära biljettförsäljningen finns en ny museiaffär och en garderob. Från servicelokalen kommer man direkt till museets nya inledande utställning som erbjuder en sammanfattande inledning till museets huvudutställning.

Museikonceptet har förtydligats under projektets gång så att gården Qwensels hus lever i slutet av 1700-talet och berättar om professorn i medicin Joseph Pipping (adlad Pippingsköld), som bodde i huset vid den tiden, och hans familjs vardag.

På Apoteksmuseets sida kan man bekanta sig med apoteks- och läkemedelshistoria under 1800-talet. Det har också gjorts en karta över rummen och en ny omfattande guidebok. Med en ny audioguide kan man också följa med pigan Elsa eller apotekslärlingen Frans. För barnen finns det ett eget häfte med uppgifter i vilket duvan Gustav som bor i huset berättar om sitt hem och apoteket förr i tiden.

Bättre tillgänglighet

Ett av projektets viktigaste mål var att öka tillgängligheten gällande lokalen och utställningens innehåll, men på den historiska byggnadens villkor. Förbättringarna syns bland annat i de nya skyltarna som leder till museet, den ökade belysningen både inomhus och utomhus och i att det nu är bättre tillgänglighet i entrén än förr. Trots ändringarna behöver man fortfarande en assistent när man rör sig med rullstol i museet.
Invigningen av det förnyade museet äger rum från fredag till söndag den 1–3 juni klockan 10–18. Då är det gratis inträde till museet.  Det hålls guidningar på svenska klockan 11 och 13.30. Harpisten Helka Ermala uppträder på fredag kl. 12, 13 och 15. Under arbetsförevisningar under veckoslutet tillverkas en nyttig medicin för sommaren.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter