Förflytta dig till innehållet

Vi arbetar för att servicen ska finnas nära dig

debattvinjett nere till vänster, bild av rullstolar bakom

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Välfärdsområdet. Susanna Landor uttrycker i sin ledare i ÅU 17.10 oro för att social- och hälsovårdstjänsterna ska försämras i skärgården och glesbygden, och att förståelse för att skärgården behöver särlösningar inte skulle finnas hos beslutsfattarna i Varha.

Det har redan länge, långt före vårdreformen, funnits utmaningar med att få servicen att fungera ute i skärgården och på glesbygden.

Främst har det handlat om läkarbrist på hälsostationerna och brist på vårdpersonal inom äldreomsorgen.

I skärgården har man redan tidigare haft läkare fysiskt på plats på hälsostationen endast vissa dagar i veckan.

SFP förespråkar en modell där det längre ut i skärgården och periferin skulle finnas en sjukskötarmottagning som är öppen alla vardagar, med tillgång till läkare på distans.

Dessa kan kompletteras med regelbundna mobila lösningar med bredare serviceutbud såsom exempelvis fysiska läkartjänster.

På detta sätt kunde också långa och, för den som behöver vård, ofta tunga avstånd förkortas.

Dessutom vill SFP se att man bibehåller nivån av prehospital akutsjukvård i skärgården och glesbygden.

Det bör betonas att inga beslut kring servicenätverket ännu är gjorda. Med andra ord är det inte bestämt hurdan service som ska erbjudas var inom Varha.

SFP:s fullmäktigegrupp är fast besluten att fortsättningsvis arbeta för en fungerande service i hela välfärdsområdet, såväl i stadsmiljö som i skärgården och på glesbygden.

Beslutsfattarna i Varha består långt av garvade kommunpolitiker med tiotals års erfarenhet av att lösa problem inom social- och hälsovården för invånarna.

Problemen som Varha nu tampas med, har kommunerna arbetat med redan i åratal.

Tillsammans löser vi problem och skapar förutsättningar för en fungerande service, men det kräver handling framom vackra ord på papper och nya strategier.

SFP:s fullmäktigegrupp i Varha

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter