Förflytta dig till innehållet

Vintern rasat utan våra floror – ”varför ska gamla traditioner vara ett hinder för samhällsutveckling?”

blå debattvinjettruta nere till vänster, hav av människor med vita studentmössor fotade uppifrån

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Valborgsfirandet. Vintern rasat utan våra floror. Än en gång har jag stått på Vårdberget och välkomnat våren med en ensidig mansröst i öronen. Man kunde ha trott att ett jämställt samhälle skulle innebära att Florakören ens skulle ha fått 30 procent av sändningen från Vårdberget.

Tyvärr fick vi bara höra ett par låtar av Florakören medan mansrösten ekade genom hela programmet.

Sångerna körerna tillsammans uppförde var tillställningens höjdpunkt, där samarbetet blev en harmoni man sent glömmer.

Kvinnors stämmor är behagliga att lyssna på, varför inte inkludera dem mera?

Varför inte ge dem lika mycket plats som Brahe Djäknar får?

Varför inte uppmuntra till jämställdhet?

Varför ska gamla traditioner vara ett hinder för samhällsutveckling? Jag önskar att man får se en förändring i jämställdhetens tecken till nästa år, och alla år därefter.

Hanna Rautiainen
Åbo

Dela artikeln

4 kommentarer: “Vintern rasat utan våra floror – ”varför ska gamla traditioner vara ett hinder för samhällsutveckling?”

 1. Åke Syysloiste skrev

  Håller med insändaren helt och fullt. En blandad kör klingar dessutom bättre.

 2. Pia-Maria Gardberg skrev

  För mig personligen är det just BD och Vårdberget som ger vårstämningen, naturligt så eftersom de hört till min Valborg sedan 60-talet, då (liksom nu) min pappa sjöng med. Ändå har jag inget emot att också Flora får en roll, om det är möjligt att tekniskt förverkliga (nu hördes Flororna inte riktigt lika bra). Det jag däremot önskar är att också gamla Floror isåfall fick sjunga med i någon sång, liksom gamla BDare får. Det här var dock inte tillåtet då jag för två år sen frågade om möjligheten. Det tycker jag känns mera ojämlikt, om man frågar mig.

 3. leo r. hertzberg skrev

  t lyssnade på studentsångerna genom min dator. Vårdbergets var bättre ordnat än Kajsaniemi. I min dator klingade manskören bättre än damkören. När båda körern skall vara med kunde man förlänga utsändningstiden.

 4. Harald Bergholm skrev

  Traditioner skall följas och inte ändras med tiden bara för att vissa trångsynta har sina ”moderna” värderingar. I dagens läge tycks man inte vara nöjd med något, men om man nu skall följa ”dagens moderna värderingar” så varför inte då även en ”icke-binär”/trans kör? Ellr så lägger man ner allt istället så är det ”jämställt” om inte en grupp skall få ha sina traditioner kvar.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter