Förflytta dig till innehållet

Det ska vara sporrande att arbeta längre

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Politik. Svenska seniorers medlemmar Barbro Schauman och Barbro Sipilä skrev ihop en motion om längre arbetskarriärer till SFP:s partidag.

I den konstaterade de att finländarna lever längre nu än förr, vilket leder till en obalans i arbetslivet när de äldre blir allt fler. Detta gäller inte bara i Finland, utan också i hela EU.

Försörjningskvoten, som är förhållandet mellan dem som arbetar och dem som inte är aktiva (unga och pensionärer), utvecklas i en oroande riktning.

År 2003 fanns det två försörjare för varje person som försörjdes.

År 2018 var kvoten 1,8 per 1 och år 2050 förväntas den sjunka till 1 per 1.

Det finländska pensionssystemet är utformat för att täcka en persons behov under fem år efter att hen slutat arbeta. Men enligt statistiken lever vi i genomsnitt mer än 22 år efter pensioneringen, vilket innebär att det finns ett gap på 17 år som inte täcks av systemet.

I dag betalar de som är aktiva i arbetslivet 75−80 procent av pensionerna varje månad, medan drygt 20 procent kommer från avkastningen på pensionsbolagens investeringar.

Statistiken visar att det finns ett betydligt intresse bland pensionsberättigade att stanna längre i arbetslivet om det skulle finnas morötter för en längre karriär.

För att rätta till obalansen måste Finland vidta åtgärder. Ett sätt att få äldre att stanna längre kvar i arbetslivet är att införa ”80–90–100-systemet” som finns i Sverige, Norge och Danmark.

Det innebär att från 60 års ålder kan man arbeta 80 procent av tiden, få ut 90 procent av lönen och ens arbetsinsats räknas som 100 procent när pensionen beräknas.

Detta system hjälper anställda att gradvis vänja sig vid att arbeta mindre, få mer fritid och anpassa sin ekonomi till en lägre inkomst. Förhoppningsvis hjälper det också arbetsgivare att organisera arbetet effektivare och skapa nya jobbtillfällen.

Vi seniorer vill att SFP arbetar för att:

• Införa ”80–90–100-systemet” i Finland.

• Anpassa beskattningen för att göra det sporrande att ha längre karriärer.

• Vidta andra åtgärder för att locka äldre att stanna längre i arbetslivet.

Vi måste fokusera på att förbättra arbetshälsan och välbefinnandet i arbetet, och göra det mer motiverande att skjuta upp pensioneringen så länge som möjligt.

Att sänka inkomstskattesatsen för personer som når pensionsåldern men ännu inte går i pension, samt att fortsätta med en modell för gradvis ökat arbetsinkomstavdrag för personer över 60 år, är också viktiga steg. Att sänka arbetsgivaravgiften för arbetsgivare som anställer personer över 66 år och införa en särskild skattereduktion för pensionärer som vill arbeta efter pensioneringen.

Vi seniorer vill att det ska vara sporrande att arbeta längre för alla som vill och kan.

Svenska seniorer i Åboland r.f.
Kjell Wennström
ordförande

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter