Förflytta dig till innehållet

Medierna portas från knivhuggningsrättegången – så motiverar Åbo tingsrätt beslutet

Jean Lindén
dörr
Bakom den här dörren fortsatte Fyrstrandsrättegången utan mediernas närvaro.

I en välfylld sal i Åbo tingsrätt började på onsdagsmorgonen rättegången om våldsdådet vid Fyrstranden i november, där tre sextonåringar attackerades av ett gäng andra unga.

De sex åtalade var alla omyndiga vid händelsen. De åtalas nu bland annat för dråpförsök, grova fall av misshandel och uppvigling till misshandel.

Läs mer om åtalen här:

LÄS OCKSÅ

På plats i tingsrätten fanns de åtalade med sina rättsliga biträden, anhöriga till de inblandade samt åklagarsidan med de målsägandes företrädare – och ÅU och tre andra medier.

Den första frågan blev om medierna skulle få närvara under rättegången. En av de åtalade – den enda tjejen – är 15 år. Två av de åtalade är 16 år och två är 17 år.

De fem minderåriga bad alla via sina rättsliga biträden att rättegången ska ske bakom stängda dörrar med motiveringen att offentligheten kan påverka deras framtid negativt.

Salen tömdes

Rättens ordförande, domaren Katja Mäki, konstaterade att även de målsägande och sex av vittnena är minderåriga.

En rättegång är mentalt påfrestande, och dessutom finns det exempel på fall då åtalade unga försökt utnyttja publiciteten som en rättegång ger.

Mäki konstaterade att allt detta ska vägas mot den viktiga utgångspunkten att rättegångar är offentliga.

Alla ombads lämna salen medan rätten funderade hur den ska göra.

husJean Lindén
Åbo rättscenter där tingsrätten finns.

Beslutet

Efter ett tag kallades alla in igen, och Mäki tog till orda.

Hon gav först argument för varför rättegången har ett stort allmänintresse. Brotten är allvarliga, de skedde på allmän plats och ungdomsbrottsligheten har diskuterats mycket den senaste tiden – en diskussion som i huvudsak förs genom medierna.

Men så övergick Mäki till saker som talar emot en offentlig rättegång.

På bägge sidor finns unga vilket kan motivera skydd från offentlighet.

I dag kan medierna dessutom rentav rapportera direkt från rättegångar. Det är bra, men det finns även en risk att en åtalad stämplas innan skuldfrågan avgjorts, nämnde Mäki bland annat.

Även de unga målsägandena och vittnena  kan påverkas negativt av offentligheten. Eftersom mycket av rättegången bygger på deras vittnesmål är det viktigt att garantera dem trygghet.

Dessutom pågår rättegången i flera dagar och det finns en risk att deras minnesbilder kan påverkas ifall de läser rapporter från rättegången innan de själva ska vittna.

Endast en liten del offentlig

Beslutet blev därför att medierna portas med undantag för ett sidospår i rättegången som handlar om snatteri.

Texten uppdaterad med ett mindre tillägg till Mäkis motivering

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter