Förflytta dig till innehållet

Inga stora erkännanden i Fyrstrandsdramat – knivhuggningarna ska ha börjat med jakten på en cigarett-tjuv

Arkiv/Annina Suominen
snö och väg
Fyrstranden i Åbo, ungefär där våldsdådet skedde.

Några, men inte särskilt tunga, erkännanden har gjorts efter våldsdramat vid Fyrstranden i Åbo i november i fjol.

Tre 16-åringar attackerades då av ett gäng ungdomar. Sex unga åtalas nu bland annat för två dråpförsök och två fall av grov misshandel.

Rättegången började i tingsrätten i Åbo i onsdags. Då blev även åtalet mot de sex samt deras skriftliga svar på anklagelserna offentliga.

Fick sticksår

Ur åtalet framgår att ett av offren ska ha fått 3-4 knivhugg mot sin kropp. Två av huggen trängde igenom hans jacka och ett av dem gav ett sticksår på kroppen.

Offret lyckades fly från platsen.

Den som anklagas för detta dråpförsök – vi kallar honom åtalad A – nekar helt till brottet.

Skada på lungan

Däremot medger åtalad A att han slagit ett annat offer med kniv två gånger. Det offret blev enligt åklagaren dessutom slagen i ansiktet av en annan åtalad, åtalad B.

Åtalade A och B ska sedan ha sparkat och slagit det liggande offret bland annat i huvudet.

Åtalad A ska ha knivhuggit offret i bröstkorgen medan åtalad B fortsatte att slå.

Enligt åtalet var knivhuggen mot kroppen livshotande. Offret fick bland annat en skada på lungan.

Slagen och sparkarna mot huvudet ska ha orsakat stora svullnader, värk och koncentrationssvårigheter för offret.

Medger misshandel

Här medger alltså åtalad A att han slagit offret med kniv, men hävdar att syftet inte var att döda. Han erkänner dock att han gjort sig skyldig till grov misshandel som ung person.

Åtalad B medger i sin tur att han slagit offret i ansiktet och därigenom gjort sig skyldig till misshandel. Han hävdar dock att han genast lämnat situationen då någon ropat ”kniv” eller liknande, och att han varit helt omedveten om att något eggvapen förekom.

De två åtalade menar att de inte agerat tillsammans i det påstådda dråpförsöket.

De övriga killarna

De tre övriga åtalade killarna har enligt åklagaren deltagit i misshandeln av det andra offret. De åtalas för grov misshandel som unga personer.

Att de inte åtalas för delaktighet i dråpförsök verkar, då man studerar åtalet, bero på att de inte begått misshandeln medan offret knivhöggs.

En av dessa tre åtalade medger att han slagit offret en gång i ansiktet så att offret föll till marken, men hävdar att det var efter att offret först slagit honom. De två andra åtalade nekar helt till brottet.

Alla fem misshandlade, hävdar åklagaren

Alla fem åtalade killar anklagas dessutom för grov misshandel av det tredje offret, som även han ska ha blivit slagen och sparkad bland annat i huvudet då han låg på marken.

Här medger åtalad B att han klappat till offret, och en av de andra åtalade medger att han sparkat offret i skinkan en gång då offret låg på marken.

Flicka nekar till anstiftan

Den sjätte åtalade – en 15-årig flicka – anklagas för anstiftan till misshandel som ung person.

Enligt åklagaren Niina Merivirta var det flickan som fick de övriga åtalade att åka med till Hirvensalo den 19 november för att hämnas att flickans vän (en av de fem åtalade killarna) blivit bestulen på en e-cigarett.

Flickan ska ha varit i kontakt med den påstådda cigarettjuven för att locka hen till platsen. Tanken var, enligt åklagaren, att misshandla och råna personen.

När de inte hittade den misstänkta tobakstjuven ska gänget ha tagit bussen tillbaka mot centrum och i höjd med Fyrstrandens S-Market observerat en person som liknade cigarettjuven.

Gänget klev av, och sedan skedde misshandeln av de tre 16-åringarna som inte hade något med den påstådda stölden att göra.

”Försökte få misshandeln att sluta”

Flickan nekar helt till brott. Hon menar att hon inte själv tagit kontakt med tjuven men låtit någon annan använda hennes telefon.

Hon hävdar att det inte var hennes idé att åka till Hirvensalo och att hon inte uppmanat de andra att misshandla och råna tjuven.

Hon menar i sitt svaromål att hon endast åkte med för att diskutera med tjuven och få hen att betala för e-cigarretten.

Flickan uppger att hon inte heller var den som under bussfärden tillbaka mot centrum reagerade på trion vid S-Market eller som fick de åtalade att kliva av bussen.

Hon hävdar också att hon försökte få misshandeln att sluta.

Lonkeroburk

Den enda åtalspunkten som förefaller avklarad gäller, aningen bisarrt, stölden av en burk Pirkka Karpalo-lonkero i en K-Market på Hirvensalo.

Burkens värde är 1,39 euro och åtalad B medger brottet.

Den sista av fem planerade rättegångsdagar är den 13 mars.

De här straffen kräver åklagaren

  • Åtalad A: minst 4 år och 8 månader ovillkorligt fängelse.
  • Åtalad B: minst 4 år ovillkorligt fängelse.
  • De övriga fyra åtalade: villkorligt fängelse.
  • Åtalade A och B har suttit häktade sedan november.
  • Båda har tidigare villkorliga fängelsedomar vars prövotid inte tagit slut, och som åklagaren kräver att nu verkställs.
  • Enligt uppgifter i flera medier var en av de dråpåtalade misstänkt för inblandning i ett knivdråp i Helsingfors 2020, men undkom åtal eftersom han var yngre än 15 år.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter