Förflytta dig till innehållet

Gott glutenfritt till vårfesten

Vegansk svamp- och kikärtspaj. Foto: Nathalie Aurén


En helt vegansk och glutenfri paj som passar de flesta, vilket kan vara ett bra alternativ när student- och andra vårfester närmar sig.
Pajen är god att äta både kall och uppvärmd, gärna tillsammans med en sallad.
Kikärtsmjöl och vegansk ost hittas numera i de flesta större matbutiker, och ifall pajen behöver vara helt nötfri går det bra att byta ut mandelmjölet mot något annat glutenfritt mjöl.

VEGANSK KIKÄRTSPAJ MED SVAMP

(normalstor pajform)
Pajdeg:
5 dl kikärtsmjöl
2 dl mandelmjöl
0,5 tsk örtsalt (ex. Herbamare)
1 dl olivolja
1 dl vatten
Fyllning:
200 g champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 g körsbärstomater
1 påse Pirkka baby spenat (65g)
1 näve färsk basilika
200 g Violife Orginal vegansk ost
1 tsk örtsalt
lite svartpeppar
1 msk olivolja till stekning
Börja med pajdegen. Värm ugnen till 175°. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Lägg till vatten och olivolja. Knåda till en jämn deg. Smörj en pajform med lite olja och tryck sedan ut degen i den. Förgrädda i 10 minuter.
Gör under tiden fyllningen.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i en stekpanna med olivolja. Skölj och skär champinjonerna och lägg i stekpannan. Krydda med örtsalt och lite svartpeppar. Stek tills champinjonerna fått lite färg. Riv osten grovt under tiden. Rör ner körsbärstomater, babyspenat och basilika i stekpannan. Stäng av plattan. Lägg till osten och blanda väl.
Ta ut pajen och bred ut fyllningen över den. Tryck ner den lätt så att den packas ihop. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
Nathalie Aurén
flowkitchen.fi
Fler recept och mera inspiration på foodly.fi
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter