Förflytta dig till innehållet

Munskydden skräpar ner Åbos gator – ”De blir ett långsiktigt miljöproblem”

Alexandra Granberg
ett smutsigt munskydd ligger på gatan
Rektangulära fläckar av ljusblått, vitt, svart och mörkgrått lyses upp i vårsolen då Åbos gator rengörs på sand och smuts. Ingen har väl missat att munskydden numera blivit en ganska synlig del av gatubilden. Petri Uggeldahl vid stadens miljöskydd är trots allt försiktig med att…

Ja, jag vill läsa mer!

Prova 1 månad för 1€*

Redan prenumerant?

* Kampanjpris 1€ första månaden, därefter ordinarie pris 17,95€
Redan använt kampanjen? Beställ här istället

Dela artikeln

4 kommentarer: “Munskydden skräpar ner Åbos gator – ”De blir ett långsiktigt miljöproblem”

 1. Göran Ek skrev

  Saku Kallio
  Bacill, vad är det för barnspråk? Dessutom så är SARS-CoV-2 (Corona) ingen bakterie, utan ett virus som är mycket mindre än en bakterie och mindre än vad ansiktsmasker (även FFP2) filterar. Visst maskerna MINSKAR spridningen OM de används rätt, vilket som är meningen med dem. Men t.ex FFP2-maskerna är inte gjorda för att skydda mot virus, används för t,ex dammiga arbeten och när man målar då när man inte behöver gasmask.
  Bara att kolla hur många bär maskerna så är de till ingen nytta, och för att inte ens tala om visiren. Skulle maskerna verkligen fungera så borde länder med masktvång ens för att gå ut med hunden vara fria från pandemin.

  Men gällande masker som plastkräp så borde det verkligen vara skatt på maskerna och bättre kontroll på vad som säljs, för vissa importmasker irriterar huden eller luktar kemikalier. Det är svårt att få tag på inhemska masker. Kommer att använda tygmask oberoende hur dåliga de än är, för de än minst lika bra som billiga masker som inte duger ens för medicinskt. Behöver man flera för att byta så har man dem i rena plastpåsar och tvättar dem hemma. Handhygien och avstånd har jag och många andra klarat sig med hittills. Har märkt att vissa med mask kan vara väldigt närgångna som om de tror att de är skyddade. Tydligen svårt att fatta när något är potentellt farligt är så litet att man behöver ett bra mikroskop för att se det.

 2. Saku Kallio skrev

  Nej Göran.
  Otroligt många undersökningar av maskerna har visat att engångsmasker varit många gånger bättre än tygmaskerna att filtrera bort de skadliga covid-19 bacillerna.

  Sen ännutill att de flesta inte vet/kan/bryr sig, hur de ska hantera tygmaskerna efter användning.

  Det är så enkelt att lägga tygmasken i fickan och ta på den igen när man går in i nästa butik. Det här händer såklart också med engångsmaskerna, men oftast blir de just det, engångs…

 3. Göran Ek skrev

  Vart försvann tanken på miljön och minska användningen av plast och dessa masker är till stor del tillverkade av plast? Dags att införa en skatt på dessa masker, särskilt på undermåliga kinesmasker. En återanvändbar tygmask är minst lika bra/dålig som dessa masker som INTE är gjorda för medicinskt bruk.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *