Förflytta dig till innehållet

Kimitoöbakelsen har inslag från kommunsamgången

Vinnare. Lilly Thomander med sin Kimitoö-bakelse.


Bland sju inlämnade bidrag – som alla var väldigt bra – stannade juryn i går för Lilly Thomanders “Äppel, dill och honung”.
Ett överraskande innehåll där de olika smakerna kommer till sin rätt och där även utformningen tilltalar ögat. Smaken är fräsch med en saltig twist, beskrev juryn sin smakupplevelse.

Inspirationen till bakelsen fick Thomander av Västanfjärds, Dragsfjärds och Kimitos samgång. Äpplena kommer från Västanfjärd, dillen från Dragsfjärd och honungen från Kimito.
– Många undrade om de här smakerna verkligen skulle gå ihop men jag tog risken och prövade. Man utvecklas ju inte om man inte försöker något nytt, säger 24-åriga Lilly Thomander.
För ett år sedan blev hon färdig kock samt bagare/konditor och ungefär lika länge har hon haft sitt eget företag, Lillys tårtor.
– Det har länge varit min dröm att ha ett eget företag. Gärna skulle jag också någon gång öppna ett konditori i Kimito centrum, säger hon.
Nu bakar hon hemma i Rosendal på beställning. Sommartid är det fullt upp – sommargästerna har hittat henne. Nu är det lite lugnare, men jobb finns.
Vid Kimitoöns kommun är marknadsförare Cathina Wretdal-Lindström mer än nöjd över de fina bidrag som tävlingen fick. Äppel ingick i många bidrag.
–  Överlag kan man säga att det här med mathantverk är på god väg här, säger hon.
Varifrån kom idén till en kommunal kaktävling?
– Eftersom Finland 100 år har uppmärksammats på så många speciella sätt så tänkte vi att det här kunde vara något som alla, eller nästan alla, kan delta i. Och så hoppas vi att så många som möjligt ordnar en blåvit kaffestund den 5 december klockan 14, säger Wretdal-Lindström.
Thomanders vinnande Kimitoö-bakelse är just blåvit. Kvargmousse, äppelgelé med dill, honungscrunch och äppelbotten ingår.
Recept med mera finns på kommunens hemsida. I juryn satt Cathina Wretdal-Lindström, Hanna Mehtonen-Rinne, Tony Holtegaard och Hans Ginlund.
Yngsta deltagaren Veronika Laurén, 11 år fick ett hedersomnämnande. Äldsta deltagaren var 85 år.

Så här ser bakelsen ut i genomskärning.


 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter