Förflytta dig till innehållet

I ÅU 1917 och 2017 – allt var annorlunda förr, eller?

Dramatiska händelser. ÅU i december 1917.

Vad kan väl vara gemensamt i nyhetsflödet nu och för 100 år sedan? Allt är väl annorlunda, eller är det?

1917 kunde man i ÅU läsa att
Åbo Sångarbröders repetition den dagen är inhiberad.
2017 kunde man i ÅU läsa att
Åbo Sångarbröder Musices Amantes har ett aktivt år, det betonades i samband med vårkonserten som lockade en talrik publik och som lovordades i Ingmar af Hällströms recension.
1917 skrev vi att
Stölder och inbrottsförsök skett i Pargas. ”Natten mot söndag stals i Kassor by 3 säckar havre, vilka tjuvarna därpå förde till Muddais för vidare befordran”. Natten mot tisdagen begicks även ett inbrottsförsök i Pargas arbetares andelshandel, och ”natten mot onsdagen stals från Pargas Kalkbergs bolags folkkök ett parti smör, kaffe cikoria och tändstickor”. Även målaren O. Aronens folkkök blev utsatt, därifrån försvann bland annat en bunt 5 marks sedlar. ”En starkt misstänkt person blev kort därpå gripen”.
2017 skrev vi att
Ett tonårsgäng i Pargas som stulit och misshandlat blev dömda, fyra av dem fick villkorliga fängelsedomar. Sex pojkar och en flicka i 17–19-årsåldern i Pargas åtalades i en härva av stölder, inbrott och misshandel. Domen föll i januari.
1917 skrev vi att
”Anmälda resande till Grand Hotell Börs i Åbo” den natten var: ”Doktor Carl Hahl med fru, kontorschef John Ekroos, fru Elma Lilius, fru May Hahl, ingenjör Gustaf Zitting”.
2017 skrev vi att
Scandic tar över hotell Hamburger Börs efter att TOK avstår från Hamburger Börs och alla restauranger i Börskvarteret. 110 anställda berörs och övergår i Scandics tjänst. Vi skrev bland annat också om hur gamla länsfängelset på Kakolabacken ska bli hotell, och att Hotell Marina Palace ska utvidgas.
1917 skrev vi om
”Plundringar och ödeläggelse i Åbo. ”De senaste händelserna i Åbo och de plundringar som förövats i en mängd affärer, har bragt på dagordningen frågan huruvida icke ersättning från statsverkets sida borde tilldelas dem, vilka under revoltdagarna lidit förluster”/” Då frågan i sinom tid antagligen kommer att bli föremål för lantdagens eller regerings behandling, skulle anställande av en fullt pålitlig undersökning av skadornas omfattning vara påkallad”.
2017 skrev vi om
En stöldkupp i Kimito, där stöldgodset blev ett stort antal verktyg och maskiner – för stora summor. ”När Kim Uggeldal kom till sin förrådsbyggnad på tisdag morgon stod dörrarna öppna. När han steg in såg han att de flesta maskiner var borta. – Hyllorna gapade tomma, berättar Uggeldal, som har en maskinuthyrningsfirma i Vreta i närheten av Kimito centrum.
1917 skrev vi att
”I går utkom i bokhandeln ett arbete av betydande lokalt intresse; ett silhuett-album innehållande 50 silhuetter av kända Åbobor, klippta av den kända och värderade silhuettist John Ekelund. Samlingen av ”infödingar” från vår ort är i det stora hela representativ, och utstyrsel och bibliofila anordningar motsvara i allmänheten stora anspråk”.
2017 skrev vi att
”Gustav Wickströms färska bok hämtar de dramatiska händelserna 1918 nära oss, via folk, byar och gårdar runtom i Åboland”./ ”Gustav Wickström har fått lägga pussel för det som blev boken ”En storm är lös”. Han talar om en mosaik av historiska dokument, av berättelser, brev och dagböcker som åbolänningar har delat med sig av. Boken går kronologiskt fram och det är lätt att fängslas av berättelserna”.
1917 skrev vi att
Smörfördelningen ”vidtager på östra sidan onsdagen den 18 dennes. 100 gram per person å tidigare platser. De som förr erhållit vid Stora Tavastgatan får nu vid Andelshandeln vid Gertrudsgatan”.
2017 skrev vi att
Operation Matkasse ordnar julmiddag för 1 000 personer i Logomo i Åbo; för dem som deltar är julmiddagen det enda julfirande de har råd med.
1917 skrev vi att
”En jättestor, kokt potatis befanns i går instucken i ÅU:s box på posten. Vi hoppas att fortsättning följer”.
2017 har vi inte
fått någon potatis i postboxen. Vi får numera rätt lite post i den fysiska boxen, desto mer i epostboxarna.
Någon potatis önskar vi inte.
Vi önskar Gott Nytt År till våra läsare, till pappers och på nätet, och i vilka forum ni än hittar oss i framtiden!

Potatisnyheten. En  liten detalj i ett mycket dramatiskt och händelserikt nyhetsflöde 1917.


Anja Kuusisto
anja.kuusisto@aumedia.fi

Dela artikeln

En kommentar: “I ÅU 1917 och 2017 – allt var annorlunda förr, eller?

  1. soili svahnström skrev

    Man hoppas att gamla tidningen inte försvinner efter vjubileumsåret. Kanske man kunde få läsa lite i lördagstidninge och kanske för 50 år sedan. Då kunde man kanske friska upp minnet av en händelse som man hört om som barn

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter