Förflytta dig till innehållet

Favorit i repris – 101 år senare

Bosse Ahlgren. Håller i trådarna då KSF kallar till jubileumsmatch mot Piffen. ÅU-foto

FOTBOLL

Fredagen den 11 augusti 1916 står följande att läsa i Åbo Underrättelser:

”En tävlan i fotbollssparkning försiggicks i söndags e. m. å Långdalen invid Vreta. Det var Långvik-Vreta laget och ett Pargaslag som tävlade, samma som för ett par veckor stod mot varandra i Pargas. Ansenligt med folk hade samlat sig vid planen för att åse tävlingen. Matchen vanns av Kimito med 2–1.”

Utdraget, som också finns med i råmaterialet till Kimito Sportförenings historik, beskriver den första officiella fotbollsmatchen som ägt rum i Kimito.

På torsdag, mer än 101 år senare, uppmärksammas denna milstolpe med en jubileumsmatch mellan KSF och Pargas IF i Amosparken med start klockan 18.30.

– Idén till jubileumsmatchen föddes i vintras då vi kollade i historiken. Egentligen borde matchen ha spelats redan i fjol, men då vi var lite för sent ute tänkte vi att den går att arrangera i år då Finland fyller hundra år, säger arbetsgruppens ordförande Bosse Ahlgren.

Han berättar att matchen på torsdag avgörs i två delar.

– Först blir det vanligt spel i 2×30 minuter. Därefter, oberoende resultatet i fulltid, följer en straffsparksläggning som avgör den slutliga segraren. Varje mål i själva matchen och straffläggningen räknas samman för att kora en vinnare.

Jubileumsmatchen spelas med hela elvor på en fullstor plan. Det sker med mixade lag och avsikten är att minst tre spelare på varje sida ska vara damer.

– Vidare försöker vi köra med spelare i olika åldrar. Meningen är att minst en ska vara född på 1950-talet och tre på 60-talet. De yngsta spelarna är åttiotalisterna men de får inte vara flera än fyra till antalet.

Inträdet är fritt och det kommer heller inte att vara någon kommersiell försäljning i samband med matchen.

– KSF bjuder på hela rasket. Åskådarna serveras kaffe eller saft och en bulle per skaft. Efteråt blir det en gemensam middag för alla spelare.

Som speaker fungerar Pål Byman som också göra korta intervjuer under tillställningen. Domare är Thomas Korsström om allt går i lås.

– Han var lite febrig på tisdagen men vi hoppas att han hinner kurera sig i tid. Eftersom det inte är en tävling på liv och död och spelarna kanske inte längre håller högsta fart tror vi att vi kan köra med en enda hemmadomare, säger Ahlgren.

I motståndarlägret bekänner spelande managern Michael ”Micke” Isaksson att han haft några bråda veckor att i tid ringa ihop ett lag. Sjuttiotalisternas andel kommer att dominera.

– Jag hörde talas om planerna redan i våras men så föll de i glömska fram till slutet av juli då KSF igen hörde av sig. Men jag kan försäkra att vi har en ganska slagkraftig trupp att ställa på benen. Inom Piffen skulle vi aldrig gå med på att frivilligt förlora mot Kimito.

Preliminära spelartrupper

KSF

Damer: Gun Hoikkala, Daniela Järvistö, Klara Holmberg-Nordell, Anna Engblom, Netta Ratia-Dahlbom, Patricia Simola, Lilian Nordell.
1950-talet: Jörgen Törnqvist, Stig Andersson, Antte Koivisto. Osäkra: Rune Engblom, Rolle Engblom, Folke Lindström.
1960-talet: Bosse Ahlgren, Fred Nordell, Robert Broman, Rune Ahlfors, Tom Forsman. Osäker: Patte Lundström.
1970-talet: Claus Engblom, Kim Lindström, Thomas Ginlund, Fredrik Laurén, Michael Nurmi.
1980-talet: Jens Törnqvist, Markus Dahlbom, Andreas Hollsten, John Byman.

PIF

1950-talet: Stig-Olof ”Sjadde” Carlberg.
1960-talet: Jan-Erik Leandersson, Antti Kinnunen, Harri Tunturi.
1970-talet: Patric Holmberg, Mathias Snåre, Niklas Westerlund, Erika Strandberg, Juha Winberg, Micke Isaksson.
1980-talet: Mathias Lindström, Mathias Karlsson, Pasi Holmberg.

Avspark på torsdag kväll klockan 18.30 i Amosparken i Kimito.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter