Förflytta dig till innehållet

Arbetet är på gång för att lösa bristen på svenska dagisplatser

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I lördagens ÅU (25.4) lyfter Anna-Karin Tötterman fram att alltfler svenskspråkiga familjer ser Åbo som en attraktiv boningsort och att deras rätt till svenskspråkig service borde tryggas.
I egenskap av direktör för svenskspråkig fostran och undervisning samt föredragande i svenska sektionen kan jag glädjande bekräfta att så är fallet.
Sedan år 2014 har antalet barn stigit med cirka 130 inom småbarnspedagogiken. Inom den grundläggande utbildningen har antalet elever ökat med 224 elever från läsåret 2013-2014. Svenska sektionen behandlar och för därmed även vidare frågor om utrymmesbehoven till nämnden för fostran och undervisning kontinuerligt.
Redan 6.9.2017 fattades i nämnden för fostran och undervisning beslut om att 100 tilläggsplatser behövs till svenskspråkig småbarnspedagogik fram till 2022.
Att 30 svenskspråkiga barn för tillfället står utan dagvårdsplats är ett tråkigt faktum som kräver en lösning innan sommaren. Servicechefen inom småbarnspedagogiken har i samråd med Fastighetsaffärsverket aktivt sett på utrymmen som kunde vara lämpliga under en lång tidsperiod.
Vi beklagar den frustration och osäkerhet de berörda familjerna känner. Vi fortsätter att jobba tills vi har lösningen klar. Alla som har lagstadgad rätt till dagisplats kommer att få det.
Utrymmeslösningar tar tid. Under de senaste åren har vi fått njuta av att långvarigt idogt arbete burit frukt i och med fina utrymmen i Braheskolan och en utmärkt renovering av Katedralskolan. Hösten 2019 öppnades Sagoön som en filial till Braheskolan på Hirvensalo.
Första planeringsmötet för Sirkkalas nybygge hölls i förra veckan. Det ser lovande ut för att en bra helhet kan förverkligas på området till hösten 2023. Sofiegatans daghem framskrider enligt planerna och beräknas stå färdigt 2021. Detta underlättar till en del läget inom svenskspråkig småbarnspedagogik.
Kuratorsstigen kan verka i sina nuvarande utrymmen till 2022 och planeringen för ett nytt ersättande dagis i Elinaparken är igång. I nuläget jobbar vi vidare med långsiktiga lösningar för både Cygnaeus förskola och skola samt St:Olofsskolan.
För att underlätta för familjerna har vi förverkligat tillfälliga utrymmen för förskoleeleverna i närheten till skolorna. I Sirkkalakvarteret lyckades det tack vare gott samarbete med servicehuset Hemmet.
Det en mycket glädjande trend att antalet Åbos svenskspråkiga också i fortsättningen ser ut att växa. Jag lyssnar gärna in familjernas behov i de här frågorna. Ni är välkomna att kontakta mig!
Liliane Kjellman
direktör för svenskspråkig fostran och undervisning
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter