Förflytta dig till innehållet

Restaurangundret Åbo – Här kan du äta i sommar

Heli Nieminen vid restaurangtät del av Aura å. Foto: Markus Häkkinen


Åbo är en matstad, det är man i alla fall ivrig att lyfta fram i Åbo. Men faktum är att restaurangutbudet i har exploderat under de senaste åren.
Och restaurangfenomenet verkar inte avta. Förra året var ett rekordår då nästan 20 nya restauranger öppnade i Åbo. Som matskribent vid Turun Sanomat sedan 2008 fram till mars i år har Heli Nieminen följt med utvecklingen på nära håll.
– Det har varit otroligt att jobba som matjournalist i Åbo under den här tiden då det har skett så stora förändringar.
Kulturhuvudstadsåret i Åbo år 2011 var ett vägskäl för restaurangkulturen, menar Nieminen. Det var så mycket evenemang och många som besökte Åbo.
Hon lyfter också upp stadens roll i att möjliggöra den positiva utvecklingen.
– När jag började jobba på Turun Sanomat ville man inte gå längs Aura å på kvällen, det var mörkt och roisigt där. Men staden restaurerade och piffade upp åstranden, vilket skapade förutsättningarna för nya restauranger längs ån.
Lilltorget, där det nu finns flera restauranger med uteserveringar, var tidigare en parkeringsplats.
 

Ny krögare har tagit över

För 10 år sedan dominerade S-kedjans restauranger utbudet i Åbo. Men i takt med att en ny generation krögare vågat satsa på egna koncept har kedjerestaurangerna dragit sig bort från centrum.
S-kedjans restauranger fanns främst vid Salutorget. Men tyngdpunkten har flyttat till Aura å i och med de ny självständiga restaurangernas intåg i stadsbilden.
Under det senaste året har det också öppnats restauranger inom en större radie från stadskärnan. Nooa vid gästhamnen nära Åbo slott och Roster bakom Åbo domkyrka öppnade förra året.
– Det är väldigt roligt att centrum på det här sättet blir större. Det har byggts mycket nerströms, men där har inte funnits någon service.
Heli Nieminen ringar in ungas förändrade konsumtionsbeteende som en faktor som har möjliggjort restaurangboomen i Åbo.
– Åbo är en studiestad och nuförtiden äter studerande också lunch på restaurang och inte bara på studentcaféerna. Unga köper mindre alkohol på bar eller nattklubb och spenderar istället mer pengar på att äta ute.

Fler matbilar

Hon tycker att Åbo har ett väldigt brett restaurangutbud. Men på frågan om det ännu finns rum för utveckling säger hon att åstranden skulle kunna livas upp ännu mera. Hon önskar fler glasskiosker, samt matbilar och containrar som skulle sälja kvalitativ gatumat längs med ån under sommaren.
– Men det har inte varit helt lätt att ordna med alla tillstånd och praktiska detaljer. Jag önskar att staden skulle stöda gatumat, och jag har förstått att detta finns på agendan.
Heli Nieminen lyfter fram matutbudets betydelse för turismen.
– Det har forskats i att människor kommer efter mat. Som tur är har VisitTurku förstått detta och lyfter fram restaurangerna i marknadsföringen av Åbo.
Hon rekommenderar Food walk-kortet för att bekanta sig med restauranger i Åbo. Kortet kostar 44 euro och med det får man äta en rätt på fem olika restauranger som man väljer själv från ett utbud av tio restauranger.
 

Billigare än Helsingfors

Nieminen lyfter fram att Åbos trumfkort gentemot Helsingfors, som naturligtvis har helt andra volymer när det kommer till restauranger, är priset.
– Det är ganska dyrt i Helsingfors. Restaurangerna är mycket förmånligare i Åbo. Det finns Helsingforsbor som tar bussen till Åbo för att gå ut och äta här.

Heli Nieminens restaurangtips: 

Fine dining: Kaskis
Fun dining: Tintå, Nerå, Kuori
Sushi: Luckiefun’s restaurant i köpcentret Skanssi för buffe (syns inte på kartan) annars Kado Sushi.
Brunch: Root’s Kitchen
Etniska restauranger: Maneerat (thailiändskt) och Delhi Darbar (indiskt).
Budget: Köpcentret Hansas mattorg. Pizzerian Pizzarium hållerhög kvalitet, den grekiska restaurangen Kalimera är också bra.I köpcentret Mylly i Reso rekommenderar jag Zici Maalaiskana och glasskiosken Airo Gelato.<

Helis Nieminens tips för bästa platserna för mat i Åbo:

1. Åstranden
– Man kan bara gå till Aura å och se var det finns plats, alla restauranger är bra.
2. Åbo saluhall
– Saluhallen har fått mycket mera liv sedan den renoverades och fick fler restauranger. Det har blivit en populär plats för unga.
3. Runsala
– Det finns hela 12 restauranger och kaféer på ön. Den italienska restaurangen Sergio’s al Mare och caféet Avela på Runsalavarvet och caféet Villa Kuuva är fina. Man kan också till exempel äta lunch på golfbanans restaurang.
4. Tavastgatan
– Det har kommit många nya restauranger och bra caféer under det senaste året, som den vegetariska restaurangen Kuori och caféet Kembuz. Där finns också många etniska restauranger.
5. Muséernas caféer
– Gå på kaffe i samband med museibesöket. Åbo konstmuseum har ett härligt café. Café Qwensel i samband med Apoteksmuséet vid Aura å är också fint.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter