Förflytta dig till innehållet

Utlänningar har möjligheter att studera gratis

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

”2017 blev utbildningen för studerande som kommer utanför EU- och EES-området avgiftsbelagd”, skriver ordföranden av Åbo Akademis Studentkår Anna Oksanen (ÅU, 28.11.2019).
Det är inte första gången när Kåren sprider denna oriktiga information. Faktum är att högskoleutbildning är fortfarande gratis även för icke-EES-studenter, om de bedriver studier på ett av Finlands nationalspråk.
Javisst är det normalt att studera på landets språk. Det gör utländska studenter i många länder. I Finland har de till och med ett val mellan svenska och finska.
För staten måste det vara viktigt, eftersom att ordna parallella kurser och utbildningar på ett främmande språk, i praktiken engelska, är dyrt. Däremot, om man läser tillsammans med finländare på svenska eller finska, blir kostnader för undervisning av utländska studenter mycket lägre.
Dessutom, de som har studerat på ett nationalspråk kan snabbare hitta ett jobb och integrera i samhället. Risken att personen efter den avslutade utbildningen ska lämna Finland för att arbeta i utlandet är också mycket mindre. Efter utbildningar på engelska händer utflyttningar ganska ofta, och det är, enligt min mening, en nästan helt förlorad investering för staten att utbilda folk som sedan åker bort för gott.
Sist men inte minst, de som studerar på landets språk visar respekt för landet. Vill man verkligen ha fler människor som arbetar och lever här bara på främmande språk? Jag har träffat sådana människor. Ofta jobbar de på internationella firmor eller uppstartsbolag med engelska som koncernspråk. Till och med finländare brukar tala engelska till varandra för att undvika att tala svenska. För mig är det en dålig utveckling som hotar landets kulturella identitet.
De som verkligen vill studera här kan lära sig åtminstone ett av Finlands språk, och det är möjligt att göra också i utlandet. Vi lever ju i internetåldern. På nätet finns olika språkkurser och annan information om språk, där kan man också beställa läroböcker från olika bokhandlare och antikvariat. På nätet kan man också titta på nyheter och se massor av andra videor på svenska och finska.
Därför tycker jag att principen om gratis utbildningar på nationalspråken och avgiftsbelagda utbildningar på främmande språk är befogad. Detta är ett effektivt sätt att stimulera människor att lära sig ett nytt språk som ska vara mycket nyttig för dem i Finland. Om någon trots detta vill studera gratis på engelska, är det inte omöjligt: för begåvade studenter finns stipendier.
Det finns alltså möjligheter för icke-européer till gratis utbildningar i Finland. Eller nästan gratis, eftersom universitet kräver att studenter betalar till studentföreningar. Kåren tar nu 121 euro per år. Jag tycker att detta är en onödig belastning (under min studietid har jag inte sett nyttan av studentföreningen) som dessutom strider mot principen om föreningsfrihet inskriven i grundlagen.
Iouri Belov
Student vid Åbo Akademi från Quebec
 
LÄS OCKSÅ:
ÅAS svarar: Avgiftsfri utbildning tillhör alla

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter