Förflytta dig till innehållet

Avgiftsfri utbildning är en framtidsinvestering

Vårt utbildningssystem har länge varit en stolthet i Finland och även beundrat internationellt. Jämlika möjligheter till utbildning, oberoende av bakgrund, har varit en av systemets byggstenar. Likvärdiga möjligheter säkerställs genom avgiftsfri utbildning och högskoleutbildningens höga tillgänglighet.
För utbildningens tillgänglighet har avgiftsfriheten varit en avgörande faktor. Målet i visionen för högskoleutbildningen och forskningen år 2030 är att 50% av de unga i Finland ska ha en högskoleutbildning. Finland är ett relativt litet land och därmed har vi helt enkelt inte råd att inte erbjuda utbildning åt alla unga och kunniga personer. Varje människa som har vilja och kapacitet att utbilda sig bör ha möjlighet till högskoleutbildning. För att uppnå detta måste högskoleutbildningens tillgänglighet garanteras.
Den avgiftsfria utbildningen hotas ständigt på diskreta och icke-synliga sätt. De öppna universiteten erbjuder nästan hela examina som är avgiftsbelagda och en del av våra internationella studeranden måste betala en läsårsavgift för att ha studierätt i Finland.
Studerande har haft möjlighet till avgiftsfri utbildning i Finland, men det är ingen självklarhet längre. 2017 blev utbildningen för studerande som kommer utanför EU- och EES-området avgiftsbelagd. Det är en självklarhet att avgiften inte främjar likabehandling av studerande, och de negativa effekterna är fler än så. Ett steg mot rätt riktning är noteringen i regeringsprogrammet om en möjlig kompensation av avgiften efter examen, men återbetalningen har inte en tillräcklig effekt, då avgiften redan i ansökningen påverkar. Finland behöver internationellt kunnande och har inte råd att utesluta en enda studerande.
Utbildningen ska vara avgiftsfri i Finland på samtliga nivåer. Alla ska ha möjligheten att få kvalitativ och avgiftsfri utbildning oberoende av socioekonomisk bakgrund. Då vi investerar i utbildning är det en direkt investering i framtiden!
Anna Oksanen
Styrelseordförande
Åbo Akademis Studentkår
 
LÄS OCKSÅ:
Insändare: Utlänningar har möjligheter att studera gratis

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *