Förflytta dig till innehållet

Skolpojkar med vapen väckte uppståndelse både i Åbo och på Åland

Polisen i Åbo lade i torsdags ut en bild på Instagram med vapen man påträffat i en skola: två knivar och två airsoftpistoler som liknar riktiga vapen.

– Dagens saldo av skolpolisen – inte så här kära ungdomar! skriver polisen under bilden.

Enligt Yle Åboland uppger polisen att några lågstadiepojkar hittat vapnen i ett insamlingskärl och tagit dem med sig till skolan.

Till Turun Sanomat säger polisen dock att de inblandade fyllt 15 år. De ska ha uppgett att de haft med sig knivarna för att bygga en koja efter skolan.

Polisen uppmanar alla som slänger knivar i metallinsamlingen att till exempel bryta dem itu.

Airsoftvapen skjuter plastkulor med liten effekt.

Polisen har inte uppgett vilken skola det handlar om.

På fredag eftermiddag rapporterade den åländska polisen om en annan händelse som involverar en ung pojke och vapen.

Polisen fick en anmälan om att en ung pojke lagt upp bilder på Instagram där han poserar något som liknade ett skjutvapen.

Skjutvapnet såg ut som en äkta stormgevär, så fallet måste utredas, konstaterar polisen.

I samarbete med skolan och andra myndigheter lyckades polisen till sist påträffa pojken i Jomala.

Vid husrannsakan i pojkens hem påträffades skjutvapnet, som visade sig vara en replika – alltså inte ett fungerande vapen.

– Det är oftast omöjligt på avstånd att bedöma om ett vapenliknande föremål är ett riktigt vapen eller en replika, konstaterar polisen. Formen, färgen och detaljerna kan vara som i ett riktigt vapen. Värt att tänka på att man inte förvarar, visar upp eller annars hanterar leksaksvapen eller – knivar på ett sådant sätt att någon annan kan bli skrämd eller ens behöver oroa sig för sin säkerhet.

Efter husrannsakan hölls ett kort möte på polisstationen där även pojkens vårdnadshavare och en tjänsteman från socialen var närvarande. Fallet resulterar också i en skriftlig barnskyddsanmälan till socialen i pojkens hemkommun.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter