Förflytta dig till innehållet

Undvik smitta och låt bli att smitta andra!

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Ett bra sätt att hålla sig frisk är att undvika smitta och på så sätt undvika att också smitta andra. Detta gäller såväl Corona som andra flunsor, t.ex. säsonginfluensan som nu också är i omlopp. Och båda kan vara lika svåra och besvärliga, särskilt för lite äldre personer och framför allt för dem som har någon annan bakomliggande sjukdom. Då tänker du både på dig själv och också på oss andra!
Bästa sättet att undvika smitta är att undvika andra personer som har influensaliknande symtom och att inte ta i föremål som andra personer vidrört. Tvätta händerna grundligt och tillräckligt ofta!
I tider som dessa får vi alla, seniorer och också alla andra, tänka efter lite. Det är ingen stor uppoffring att hålla sig en aning på avstånd från dem man träffar, både för att undvika smitta och för att inte utsätta någon annan för smitta. Det betyder inte att man inte skulle få gå ut, men kanske att man tänker sig för om, när och hur man gör det. T.ex. att välja att gå och handla vid en tidpunkt när man utsätter både sig själv och andra för så lite risk för smitta som möjligt.
Kom även ihåg att motionera, det gäller alla oberoende av ålder. Kanske det till och med finns tid för lite extra motion nu när det inte finns så mycket andra tillställningar att springa på. Till exempel så att man promenerar till butiken istället för att ta bussen och samtidigt undviker eventuell smitta från andra i bussen.
I övrigt är det nog bäst att leva ett så normalt och regelbundet liv som möjligt. Gör allt det ni också annars gör men kom i alla lägen ihåg smittorisken!
Och sist men inte minst – håll kontakt med vänner och bekanta och hjälp den som kan ha behov av en extra hand.
 
Kjell J Wennström
Svenska seniorer i Åboland r.f.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter