Förflytta dig till innehållet

Stort räddningspådrag vid Ekvalla i Åbo fick Sjöbevakningen att mana till eftertanke

Arkiv/ Peter Alexis
en helikopter

Det stora räddningspådrag som inleddes vid Ekvalla i Åbo i går då en förbipasserande upptäckte ett hål i isen mellan stranden och ön Isosaari, fick Sjöbevakningen att skicka ut en påminnelse om att man också ska höra av sig till 112 eller Sjöräddningen om det är så att hjälp trots allt inte behövs.


Enligt Ville Venho, ledningscentralofficer vid Västra Finlands sjöbevakningssektion, händer det varje år att dylika oklara situationer uppstår.
Nu larmades en sjöräddningshelikopter och flera enheter från Räddningsverket till platsen. Situationen bedömdes som mycket allvarlig då man misstänkte att en fyrhjuling och dess chaufför kört genom isen.
När räddningsverket kom till platsen hittade de personen som kört fyrhjulingen på stranden. Hen hade tagit sig upp på land så gott som torrskodd och på egen hand.
Fyrhjulingen sjönk till botten och ligger på ungefär en och en halv meters djup.
Orsaken till att det är viktigt att höra av sig när en nödsituation är över och hjälp trots allt inte behövs, är enligt Venho dels att ett eventuellt räddningspådrag kan avslutas eller inte ens påbörjas och dels att man säkerställer att den som räddats vid behov får vård.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter