Smakrikt från skogen – svampen är i säsong
![](https://abounderrattelser.fi/wp-content/uploads/2019/10/jjjjj.png)
![](https://abounderrattelser.fi/wp-content/uploads/2019/10/jjjjj.png)
En varm och krämig risotto med kantareller passar perfekt under kalla oktoberkvällar. Foto: Sofie Sergelius
Det är säsong för både kantarellen och karljohansvampen. En krämig risotto eller en enkel smörgås med svampsås är oslagbart i köket just nu.
Kantarellrisotto
Ta vara på skogens guld och laga en krämig kantarellrisotto.
4 portioner
250 g kantarell
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 msk smör
1 st bananschalottenlök
2 msk smör
1,5 dl risottoris
1 dl torrt vitt vin
3,5 dl vatten
0,5 st grönsaksbuljongtärning
1 msk färsk timjan
1 dl grädde
1,5 dl riven parmesan
0,5 ts flingsalt
2 krm grovmalen svartpeppar
25 g smör
Rör ner den stekta kantarellen, finhackad timjan, grädde, riven parmesanost, flingsalt och peppar. Rör om försiktigt. Konsistensen ska vara ganska lös. Klicka på smöret och servera risotton med lite färsk timjan.
Karljohansvampsmörgås
En enkel men lyxig lunch. Kanske du plockar din karljohansvamp själv?
2 smörgåsar
100 g karljohansvamp
1 msk smör
2 krm salt
1 krm peppar
1 dl grädde
0,5 grönsaksbuljongtärning
2 skivor levainbröd
Färsk timjan och grovmalen svartpeppar
Hetta upp smöret i en stekpanna och stek svampen tills den blivit mjuk och fått riktigt lite färg. Krydda med salt och peppar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.