Förflytta dig till innehållet

Nytt intresse för Norden

Det nyvaknade intresset för Norden känns som en glad atmosfär att arbeta i, säger Michael Oksanen.

EU-medlemskapet 1995 fick oss att glömma det nordiska samarbetet. En hel generation växte upp med nästan bara EU-nyheter. Nu har kriser och stängda gränser ändrat på läget.
– Dagens unga är intresserade av att orientera sig nordiskt, väldigt intresserade, säger Michael Oksanen.
Han bor i Västanfjärd men är mest på resande fot i sitt jobb som generalsekreterare vid Pohjola-Norden i Finland.

Den nordiska organisationen fyller hundra 2019 så anor finns. Men också behov av ett mer tidsenligt upplägg.
– Det ska bli en virtuell förening med en app där man kan gå med då något intresserar. Dessutom har vi fått pengar för att under tre år med kraft föra fram Norden – språk, kultur, historia etcetera – i första, andra och tredje stadiets skolor i hela Norden, och dessutom inom den fria bildningen, säger Oksanen.

Det kan kanske råda bot på senaste års brister i skolornas undervisning i den närmaste historian. Finskspråkiga barn får inte läsa om alla de kanske sjuhundra år som Finland var en del av Sverige.
– Och så bråkas det om skolsvenskan. Ändå har det visat sig att barnen i de östfinska kommuner där skolorna fick lov att införa ryska i stället för svenska hellre har kvar svenskan. Och antalet finländska ungdomar som via oss söker Nordjobb-sommarjobb och andra jobb i Norden är störst i Norden. Vi har många hundra sökande, långt flera än antalet platser.

Oksanen tillägger att man nu vill förlänga Nordjob från dagens tre månader till sex månader, via samarbete med universiteten i Vasa, Umeå och Trondheim som skulle möjliggöra tre månaders praktik.
– Tillsammans med tre månaders ”vanliga” sommarjobb skulle det betyda så lång vistelse att värdlandets språk och kultur säkert skulle bli bekanta. Tre månader är lite kort tid, menar Oksanen.

Också på politisk nivå har intresset för det nordiska ökat, först kring försvarssamarbete men också mer allmänt.
– Det känns som en glad atmosfär. Vårt uppdrag är att jobba för riksdag och regering. Vi gör vad vi kan. Mest tid går åt till att reda ut gränshinder. Det räcker med några ord i en ny lagtext för att ett nytt gränshinder ska uppstå. Typexempel är det här med elektriker som  trots likvärdig utbildning inte genast får börja jobba i Sverige, säger Oksanen.

Till Nordens dag den 23 mars ska en större och mycket synlig satsning göras av Pohjola-Norden. Under hösten förverkligas stegvis en omorganisering. Antalet medlemmar i Finland är nu ungefär 7 500 i Pohjola-Norden och cirka 5 000  i ungdomsförbundet.
Åbo har en av de största Pohjola-Norden-föreningarna och också en ungdomsförening, medan Kimitoöns Pohjola-Norden inte längre är aktiv.
– Ofta kommer folk fram till mig och frågar varför ön inte har en förening. Det är bara att sätta i gång, hälsar Oksanen som intresserade kan ta kontakt med.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter